Ingetogen eentonigheid bij Men I Trust in Trix

door Mattias Goossens

Net zoals we ondertussen al enkele maanden wachten op nieuwste plaat ‘Oncle jazz’, was het gisteren bij de show van Men I Trust in Trix tevergeefs wachten op iets. De Canadese band rond Emma Proulx kon het niveau van de fantastische singles niet een hele show lang doortrekken, en verveling sloop gaandeweg binnen.

Foto’s door Lotte Torsin

Dat riskeerde voorprogramma Malena Zavala eveneens, al had zij op voorhand een betere spanningsopbouw in haar setlist verwerkt. De in Londen opgegroeide Argentijnse maakt achtergrondmuziek van de bovenste plank, en bracht die live zo charmant dat de neiging om er even rustig voor te gaan zitten, verdween. Halverwege keerde ze terug naar haar roots met een opzwepend ritme in ‘Cumbia’, wat voor heel wat voorzichtig geschuifel zorgde.

Genoeg beweging toen Men I Trust uitstekend startte met de aanstekelijke basgroove van ‘Tailwhip’ en daarna meteen uitstekende nieuwe singles ‘Show me how’ en ‘Norton commander’ in de strijd gooiden. Alleen bleek vervolgens dat Men I Trust in deze nieuwe bezetting nog niet genoeg boeiend materiaal heeft om ook met voor het publiek onbekende nummers te scoren. Proulx fluisterde meermaals setlistwijziging in de oren van haar bandleden, terwijl de geluidsmix in de monitors en de rookmachine op het podium blijkbaar storend werkten. Het maakte dat de frontvrouw wat ongemakkelijk en voorzichtig doorheen de show peddelde, terwijl enkel bassist Jessy Caron zich zichtbaar leek te amuseren.

Zo veel gezapigheid op een zondagavond deed onze gedachten meermaals afdwalen, wat jammer is. Men I Trust heeft enkele heerlijke slow jams op zak, maar door zo’n eenvormige uitvoeringen en opbouw wenste je haast om vanuit je zetel naar de studioversies te luisteren. Live was er trouwens weinig meerwaarde ten opzichte van die opnames. Pas in bisnummer ‘Say can you hear’ ging het tempo eindelijk omhoog en merkten we weer wat beweging, al voelde het ook raar aan om na zo’n kabbelende show met zo’n snel nummer te eindigen.

De thuisblijvers hebben zondagavond niks gemist. Hopelijk zorgen wat meer kilometers op de baan en een plaat die eindelijk verschijnt voor beterschap, want Men I Trust heeft alle troeven in handen om uit te groeien tot ons nieuwste favoriete dreampop-snoepje.

In Trix kan je binnenkort Novo Amor (23/05), Sam Renascent (25/05) en Strand Of Oaks (26/05) aan het werk zien. Een volledig overzicht en tickets vind je op de website van de zaal.