ISE brengt de bezieling van een doorleefde rockster in Ancienne Belgique

door Bart Somers

Als je de eerste lentezon verruilt voor een donkere AB Club, moet er wel een goede reden zijn. Die was er vandaag: ISE, de 18-jarige zangeres uit Bree. Onlangs won ze De Nieuwe Lichting en verkocht haar avondconcert zo snel uit, dat er een matineeoptreden werd toegevoegd om zo veel mogelijk fans te plezieren. Beelden gefotografeerd door Emiel Viellefont.

Aqua Riyaz mocht het publiek opwarmen en deed dit met verve. Zo verlegen als deze jonge artiest was als hij sprak, zo vol vuur en overtuiging zat hij eens hij zijn ding zingend mocht doen. Als een volleerd artiest klonk hij via zijn ingetogen stemgeluid overweldigend. Het is iets opmerkelijks dat we ook al weleens bij artiesten als Anohni zagen gebeuren. In de gaten houden dus!

Niet veel later was het aan ISE. De gemiddelde leeftijd op het podium was eerder jong. Als ISE sprak, klonk ze als een meisje uit het zesde middelbaar dat vandaag alweer braaf naar school moet. Dat strookte enigszins ook met de werkelijkheid. Van bij het ogenblik waarop ze begon te zingen, kreeg je een jonge tiener vol bezieling te horen. Sloot je even de ogen, dan waande je je in een arena waar een geroutineerde zangeres een erg goede dag heeft. Referenties? Het leek alsof zowel Bat For Lashes, Courtney Love, Bonnie Tyler en Florence Welch zich collectief meester hadden gemaakt van de stembanden van de Limburgse tiener. Het leek wel of ze allen tegelijk het beste van zichzelf in haar stem hadden gegeven. Verder probeert muzikaal de akoestische Neil Young zich hier en daar tussen dit vrouwelijke geweld te wurmen.

ISE @ AB Club door Emiel Viellefont

Als een door de wol geverfde routinier praatte ISE de songs aan elkaar. Ze maakte grapjes en promootte ze haar clubshow van eind december in De Roma. Voorts bedankte ze iedereen die een bedankje verdiende met op deze moederdag natuurlijk extra aandacht voor de mama’s in de zaal. Tussendoor speelde de zangeres een elftal eigen songs die zeker overtuigden. Ondanks een gebrek aan herkenning aangezien er nog maar heel weinig materiaal het wereldwijde web heeft bereikt.

‘Goodbye letter’ kenden we uiteraard wel al van de eerste tot de laatste noot. Het nummer sprong er ook live als hoogtepunt uit. Andere eigen nummers worden steeds solo gebracht. Af en toe elektrisch (‘Powerless’), vaak akoestisch, en een enkele keer ook op piano. Naast eigen materiaal slopen er ook twee covers de set binnen: ‘Dead in the water’ van Noel Gallagher. In de bisronde kregen we ook ‘Best of you’ voorgeschoteld – dat we wel al kenden vanop de radio. Zo klokte de set uiteindelijk af op een klein uur.

Overtuigde Ise in de AB vriend en vijand? De club zat vooral vol vrienden en fans. Die gingen stuk voor stuk meer dan tevreden naar huis. ISE toonde dat er in Limburg na Whispering Sons, The Haunted Youth en Ila nog ruimte is voor opkomend talent. De toekomst ziet er goed uit voor de zangeres. We zijn nieuwsgierig naar wat voor moois die nog allemaal gaat brengen als de songs verder groeien en wie weet, samen met een volledige liveband gebracht worden.

In Ancienne Belgique kun je binnenkort onder meer Villagers (27.05), Jessica Pratt met special guest Joanna Sternberg (3.06) en Slow Pulp (7.06) aan het werk zien. Voor een volledig overzicht van alle concerten en meer informatie, check de website van de AB.