It It Anita raast doorheen Het Depot

door Quinten Jacobs

Wat zouden de rakkers van It It Anita bespreken tijdens het eten voor een optreden? Hoeveel micro’s ze zullen onderfluimen? Hoeveel minuutjes de gitarist mag gaan crowdsurfen zo halverwege? Of waar de drummer deze keer zijn drumstel zou neerpoten op het einde van de set? Feit is dat de band rustig slenterend het podium van de foyer van Het Depot betrad, al had de drummer zijn t-shirt alvast uitgedaan. De Luikenaars kwamen namelijk ‘Laurent’ voorstellen, hun tweede viersterrenplaat. Daarop toont It It Anita zich van meerdere markten thuis, want niet alleen rechttoe-rechtaan noiserock à la Pixies kenmerkt de sound van de band, ook iets complexere elementen hebben zich door de jaren heen in de songs van het viertal genesteld.

Soms zuiver instrumentaal, dan weer sludgy, dan weer snoeihard en uptempo, It It Anita tapte uit meerdere vaatjes. De vier woeste Walen raasden door het eerste halfuur in Het Depot, klonken urgent en vooral hard, maar verloren daarna iets of wat van hun intensiteit. Moshpits droogden net als bezwete t-shirts op, en een uur leek te lang te gaan worden voor de Luikenaars. Met scandeersong ‘Denial’ knalde de band zich weer naar de linkerrijstrook. Met even erna ’11’ (wat een heerlijk effectieve baslijn) sloeg de vonk opnieuw in de pan en bulderde It It Anita weer verder.

Archieffoto door Imke Van Steenkiste

“Tijd voor wat publieksinteractie”, moet gitarist Damien gedacht hebben toen hij zijn gitaar overhandigde aan een (on)gelukkige omstaander in het publiek. Tevergeefse pogingen om de man in de chaos een G-akkoord aan te leren, tastten echter niet de massieve sound aan van de band. Dat verleidde dan weer tot een epische bisronde waarin de drummer zich in het midden van de foyer nestelde, zijn snare zo ongeveer aan gort ramde en zich een paar minuutjes later opnieuw verplaatste, nog dieper de zaal in. Drummer en gitarist werden vervolgens op de schouders gehesen, zwaaiden grijnzend naar elkaar en beukten ten slotte de allerlaatste oorhaartjes van het publiek aan flarden.

Als It It Anita in de toekomst de intensiteit een uur lang kan volhouden, kunnen de Luikenaars nog net dat stapje hoger aan. Net iets te vaak verdwaalt de band nog een aantal minuten in zijn eigen universum, maar een indrukwekkende show is het nu al.

It It Anita speelt vanavond in de Charlatan met Mind Rays. Het Depot programmeert de komende weken Warhola (06.12), De Jeugd Van Tegenwoordig (08.12) en Patrick Watson (09.12). Het volledige programma vind je op de site van de zaal.