Just Jack in Botanique op 26 oktober 2009 – geweldig feest

door Gert Thijs

Het optreden dat Just Jack twee jaar geleden gaf op Pukkelpop staat in ondergetekende zijn top drie van beste optredens ooit. Dat zorgt ervoor dat de show in de Botanique op voorhand al benadeeld was. Langs de ene kant hoop je op een evenaring van dat concert, maar je weet ook dat zoiets moeilijk wordt omdat het publiek in zaal ook altijd wat makker is dan op een festival. Bovendien is de laatste plaat ‘All Night Cinema’, ondanks het grote succes van voorganger ‘Overtones’, hier nogal lauw onthaald met betrekkelijk weinig airplay. Wat mij betreft stond Just Jack dus voor een zware opgave. Hij maakte het zichzelf bovendien ook al niet gemakkelijker door rijkelijk te laat aan de set te beginnen.

Toch was dat geen beletsel om er vanaf het begin in te vliegen met ‘Writer’s block’ gevolgd door ‘253’. Jack excuseerde zich vervolgens uitgebreid omdat ze te laat begonnen en haalde ook zijn beste Frans boven, wat zeker pluspunten opleverde. Zowel nieuwere songs als ‘So Wrong’, ‘Astronaut’, ‘Blood’, ‘Lo and Behold’ als ouder werk ‘Snowflakes’, ‘No Time’ en ‘Glory Days’ gingen er bij het publiek vlotjes in. Jack zelf was duidelijk goedgezind en trad heel vaak in contact met de fans, en dat met het flegma van de betere standup comedian. Halverwege de set was de zaal het lange wachten dan ook al een beetje vergeten. De energie uit de zaal vuurde de band duidelijk aan, en tilde de set naar een nog hoger niveau met nummers als ‘Doctor Doctor’, ‘The Day I Die’ en ‘Embers’ uit de laatste plaat.

Het einde van de set was natuurlijk gereserveerd voor ‘Starz in their Eyes’. Dit werd eerst plagerig ingezet door de gitarist zodat toen het nummer dan ook echt begon iedereen uitzinnig was. Maar dat was buiten Jack gerekend, die het nummer stopte omdat teveel mensen hun gsm of fototoestel bovengehaald hadden om het nummer te filmen. Jack vond dat je moeilijk kon uit de bol gaan en tegelijkertijd filmen en gelijk heeft hij. Alle camera’s weg en het nummer werd opnieuw ingezet. Deze keer was er geen houden aan. Heel de Orangerie brulde en sprong mee. De groep kwam daarna nog terug om hun disco tunes, Disco Friends en Goth in the Disco, te spelen. En bij dat laatste nummer moesten echt alle handen op elkaar van Jack, en dat lukte probleemloos.

Just jack heeft er een geweldig feest van gemaakt in de Botanique. Really wicked.