Kleurrijke vibes met Temples in de Botanique

door Sigi Willems

Begin maart zorgde het gelauwerde Temples voor een heuse uitbarsting binnen de psychedelic rockscene met het uitbrengen van hun langverwachte tweede langspeler ‘Volcano’. De meningen over deze nieuwe plaat zijn en blijven vandaag nog steeds verdeeld, maar de belangstelling voor de band is er geenszins op verminderd; dinsdagavond tekende het Britse viertal present in een uitverkochte Botanique, met als opzet de her en der sluimerende twijfels rond hun nieuwe album van tafel te vegen. Met een lekkere, zomerse set wisten ze de rijkelijk opgedaagde neo-hippies alleszins tevreden naar huis te sturen.

Het voorprogramma werd verzorgd door Creatures, vijf Londenaars met een voorliefde voor rockabilly en psychedelische blues. Dat viel niet alleen van hun muziek af te leiden: de leden leken rechtstreeks uit het western-dorpje van Bobbejaanland afkomstig te zijn. Vooral de frontman toverde met z’n cowboy-hemd, bijhorende strik, stoere bakkebaarden en Elvis-kuif een lach op ieders gezicht. Hij haalde zijn meest sierlijke, over the top rock-‘n-‘roll-dansmoves uit de kast, waardoor het moeilijk te achterhalen was of hij een typetje speelde of gewoon écht geen enkele energiedrank aan zich voorbij liet gaan.

Los van de looks werden een resem halfslachtige songs afgewisseld met flarden van charmerend vernuft. De live-mixing zorgde er bovendien voor dat de twee gitaren moeilijk te onderscheiden vielen, waardoor hun afzonderlijke melodieën jammerlijk met elkaar vermengd geraakten. Op Creatures’ eerste plaat stond James Bagshaw (frontman van de hoofdact van de avond, for your information) in voor de mixing: die leverde gelukkig wat beter werk. Al bij al slaagde de band er met een korte set van dertig minuten wel in het publiek op te warmen voor het echte werk van later die avond en da’s tot op heden toch nog steeds wat een voorprogramma vooral moet doen.

upon the parallelogram #templesband

Een bericht gedeeld door Marta Rojo (@mmasrys) op

Vervolgens betraden de Tempeliers het podium, onder luid gejoel van het in spanning afwachtende publiek. Ze openden met het nieuwe ‘All join in’, dat wat betreft titel en epische gitaartonen wel gemaakt lijkt om hun concerten mee af te trappen. Al van bij de start had Temples een welkome afwisseling tussen oud en nieuw werk in de aanbieding, al leken ze pas echt op volle koers te zijn vanaf de derde song ‘Roman god-like man’. Vooral het publiek leek tijdens de openingsminuten een kleine inlooptijd nodig te hebben, maar eens op dreef viel hun enthousiasme niet meer in te dijken.

Live konden de nieuwe songs, waarin een grotere rol is weggelegd voor de synths, even hard overtuigen als de oude. ‘Certainty’ schurkte wel heel dicht aan bij het Tame Impala vanop ‘Currents’: de grootste hit vanop ‘Volcano’ klonk strak, heerlijk bizar en – zoals steeds bij Temples – uitermate catchy. Gouwe ouwe ‘Move with the season’ kondigde James aan als een song die ze niet vaak live ten tonele brengen, maar speciaal voor ons wilde de band een uitzondering maken. Merci James, da’s heel tof.

De set denderde voort en we hadden nog een paar songs die we absoluut wilden kunnen afvinken (denk aan een ‘Mesmerise’ of het aandoenlijke ‘Strange or be forgotten’) Geen zorgen, Temples weet perfect waar de fans naar verlangen en, sterker nog, wanneer ze dat verlangen moeten inlossen. Die twee eerder vermelde toppers werden respectievelijk tot het voorlaatste en laatste bewaard. De bisronde bestond nog uit een pittige versie van het geniale ‘A question isn’t answered’, waarbij de zaal luidkeels meebrulde met de filosofische woorden van Bagshaw. ‘Shelter song’ was de ultieme, verwachte afsluiter waar iedereen op hoopte.

Met deze perfect gebalanceerde set leverde Temples de kwaliteit af die je van hen verwacht en verlangt. De twijfels rond het nieuwe album zijn zo vast en zeker in rook opgegaan voor velen. Temples’ zonnige melodieën gaven ons even het idee dat de festivalzomer al volop aan de gang zou zijn, een gevoel dat nog versterkt werd dankzij het gezellige, groene decor van de Botanique. Oh, reken maar dat we blij zijn dat Les Nuits Botanique er weer aan zitten te komen.

Lees hier onze review van ‘Volcano’.

In de Botanique kan je binnenkort onder andere Peter Silberman (23.04), Japandroids (27.04) en Gonjasufi (06.05) aan het werk zien. Check de website voor een volledig overzicht en tickets.