Loraine James verzoent zich in trippy elektronica in Paard op Rewire

door Yannick Verhasselt

Eén van de blikvangers op zaterdag was de Britse producer Loraine James. In Paard stelde ze een unieke audiovisuele show voor ter voorstelling van haar laatste album ‘Gentle confrontation’. Hier kun je onze recensie lezen van onze tweede dag op Rewire. Lees hier onze andere verslagen van het afgelopen weekend. Foto door Alex Heuvink.

Normaal gezien verwachten we gewoon een dj-booth te zien wanneer we een naam als Loraine James gaan checken. Speciaal voor Rewire had de Britse haar show naar een hoger niveau getild. Aan audiovisueel kunstenaar Alessandra Leone had ze gevraagd om visuals te maken. Dat waren voornamelijk beelden van Londense appartementsblokken die in elkaar liepen en weren geloopt. Ondanks de psychedelische aard van de beelden kon je bij momenten ook kleine details opmerken van mensen hun huishoudens. Symbolisch ook. Ze groeide op in het noorden van Londen waardoor je rechtstreeks haar roots meekreeg in haar muziek.

Drummer Fyn Dobson vergezelde haar dan weer op het podium. Dat Dobson erbij was, gaf haar percussie-beladen idm, een nieuwe dimensie. Het onregelmatige gemep op de drums gaf haar elektronica wat extra panache. James’ show was naadloos uitgewerkt. In het eerste deel stond ze nog solo op het podium en verwerkte ze enkele keren vocals in haar songs – zoals op de titeltrack of ‘2003’ van het album. Wanneer Dobson haar vergezelde na een tijdje, veranderde ook stelselmatig de intensiteit. De ambient soundscapes voorzien van weelderige, vervormde vocals werden steeds ruwer en agressiever.

Gezien de emotieve dan wel trippy elektronica die de percussie vergezelde, gebeurde die overgang vrij onopvallend. De nadruk leek niet meteen te liggen op die laatste, maar eerder het gevoel in die eerste. Desalniettemin kon je naar het einde toe je lichaam niet stilhouden op de indrukwekkende drums in de songs. Dobson speelde als een bezetene. Haar show stond gisteren werkelijk uit aangezien ze een gezicht en een gevoel legde op een genre dat vak onmetelijk, anoniem en ruw aanvoelt.

Rewire vindt nog het hele weekend plaats met als blikvangers onder meer Oneohtrix Point Never, Sunn O))), Goat (jp) en Astrid Sonne. Check voor meer informatie de website.