Men I Trust en Luwten in Le Botanique: jazzy geluidsboeket met allerzachtste pasteltinten

door Jonas Vandenabeele

We trotseerden de spits in Brussel om extra vroeg naar de Botanique af te zakken, want daar speelden Luwten & Men I Trust maar liefst twee keer op één avond. Concertgangers konden kiezen voor een early show of een late show. Dat Men I Trust de Orangerie van de Botanique tweemaal kan uitverkopen bewijst dat de Canadezen de wind in de zeilen hebben. De band is nogal genrefluïde en werd al eerder omschreven als indie, dreampop en electropop. Zelf zouden we hen omschrijven als huiskamerpsychedelica met een goeie kwak jazz.

Ondertussen vielen we de zaal binnen toen het Nederlandse voorprogramma Luwten al het beste van haarzelf aan het geven was. Het trio rond Tessa Douwstra gebruikte bas, een drumcomputer en twee à drie stemmen als ruggengraat voor haar sound. Het opwarmen van het publiek ging trouwens wonderwel. Tijdens ‘Full well’ werd er meegeklapt en werd alle druilerigheid van buiten in de stad definitief afgeschud. Na afloop volgde een overtuigend applaus. Afwisseling was er ook voldoende want het voorlaatste nummer ‘Double for me’ bracht rust en breekbaarheid. Bij afsluiter ‘Control’ ging de dansbaarheid opnieuw de hoogte, wat op veel enthousiasme werd onthaald. Emma Proulx is trouwens zelf grote fan van de Rotterdamse.

Na een korte pauze, om klokslag 19u05, was het de beurt aan de hoofdact uit Montreal, Québec. Nog voor de achtergrondmuziek in de zaal goed en wel verdwenen was, stond het vijftal klaar om een eerste keer het publiek mee te nemen naar de unieke wereld van hun jazzy huiskamerpsychedelica. Ook al stond je er tussen een honderdtal mensen, intiem voelde het zeker. Dat komt onder meer door de uitgekiende en gebalanceerde sound waarin elk onderdeel van de band zijn plaats krijgt om te schitteren. Zij het nu de groovy baslijnen, de jazzy solo’s van de leadgitaar, de zachte en afgemeten drumaanslagen, de welgemikte synths of de heerlijk zachte stem van Emma Proulx en haar gitaar, alles komt naar boven op het juiste moment.

Eerste nummer in de Early set van Men I Trust was ‘Norton commander (all we need)’ vanop ‘Oncle jazz‘ uit 2019, meteen gevolgd door ‘Tailwhip’ uit diezelfde plaat. Het tempo ging wat de hoogte en meteen volgden de eerste meeklappende aanwezigen die zich reeds overgaven aan de vibe van de Canadezen en de ongekunstelde charme van Proulx, die alle bindteksten – soms monkelend – in het Frans voor haar rekening nam. Op ‘All night’ kon de leidende gitaar voor een eerste keer voluit soleren en het publiek kirde van plezier bij die tentoongespreide virtuositeit.

Men I Trusts huidige tour staat – ironisch genoeg – in het teken van hun recentste plaat ‘Untourable album’ uit 2021. Vanop dat album klonk ‘Serenade of water’ alsof het door Air kon geschreven zijn, een nummer dat gracieus voortkabbelt zoals enkel een Canadees stroompje dat ongetwijfeld kan. Ook het sterke ‘Tree among shrubs’ kreeg een strakke en groovy uitvoering. Vervolgens was ‘Days go by’ het enige nummer in de set dat niet volledig tot zijn recht kwam. Het verzonk een beetje in de bassen, vele wahs en effecten. Gelukkig wiste het strak afgelijnde ‘Always lone’ die indruk meteen uit met een tedere jazzy solo.

‘You deserve this’ deed de bpm – die tonogtoe nochtans niet echt hoog was – verder zakken naar een slakkentempo. Let wel, het gaat over het soort slak dat zo sympathiek is dat je hem met plezier laat meegenieten van je plantjes. Laatste nummer van de zogezegde reguliere set was ‘Humming man’. “Normaal gaan we nu even weg, maar omdat we minder tijd hebben door de twee shows, spelen we meteen onze bisronde.” Zo gezegd, zo gedaan. Het eindsalvo, met ‘Seven’, heerlijke solo inclusief, ‘Show me how’ en ‘Say can you hear’, miste zijn doel niet.

Men I Trust presenteerde het publiek een zacht jazzy geluidsboeket met allerzachtste pasteltinten om zo lang als mogelijk te koesteren. Buiten aan de deur stonden de tickethouders van de late show al vol ongeduld te trappelen om de zaal binnen te kunnen, terwijl degene die de zaal verlieten waarschijnlijk zich afvroegen hoe ze de tweede show alsnog zouden kunnen meepikken.

In Botanique kun je binnenkort Mimi Webb (31.05), Lous & The Yakuza (1.06) en TOPS (5.06) aan het werk zien. Voor meer informatie en tickets, kun je terecht op de website van de zaal.