Dankzij Aïsha Devi en Sky H1 start Artefact meteen op hoog niveau

door Daan Leber

STUK presenteerde op de openingsavond van Artefact twee sterke vrouwen uit de elektronische muziekwereld. De Zwitsers-Nepalese Aïsha Devi zocht het spirituele op in haar muziek door middel van trance en keelgezangen, het Belgisch voorprogramma deluxe SKY H1 hield het iets rustiger met haar naar ambient neigende set.

SKY H1 lijkt zich in ons land nog wat onder de radar te bevinden, maar wordt wereldwijd wel gretig opgepikt door onder meer Fact en The Fader, en is lid van de PAN-crew. De Brusselse speelde een bezwerende set, die het niet zozeer van beats moest hebben, maar wel van pulserende electronica. Occasioneel kwam een bas eens piepen, maar ze speelde vooral met ijle, langgerekte klanken. Toch was het niet meteen ambient, omdat er genoeg impulsen uit de muziek kwamen. Naar het einde toe kwam iets dansbaarder materiaal, onder meer door stevige ritmes en lichte noise die in de set verwerkt werden.

Na deze rustige, maar sterke opwarmer dachten wij klaar te zijn voor Aïsha Devi. Toch was het even schrikken door haar loeiharde beats, die al vanaf minuut één in de set aanwezig waren. Wie dacht dat de vocals de stevige sound enigszins zouden temperen, kwam bedrogen uit. De producer trok haar keelgat wagenwijd open, met een hypnotiserend effect tot gevolg. In tegenstelling tot bij haar vorige passage in de Vooruit, kregen we nu imposante visuals voorgeschoteld. Zo passeerden kotsende kinderen, getatoeëerde, dansende dwergen en middeleeuwse marteltaferelen de revue. In combinatie met de haast militaristisch aandoende lome beats, raakten we volledig bedwelmd door het spektakel op het podium.

Net op het moment dat we volledig dreigden te verzinken, haalde Devi ons uit de trance met een welgemikte schreeuw. Daarna ging het tempo gestaag de hoogte in, om door een hoog gezoem te combineren met trage, maar welgemikte bassen sneller en harder te gaan tot de grens met het irritante. Onze zintuigen werden tot het uiterste op de proef gesteld, wat we niet vaak meemaken tijdens optredens. Misschien werd het zo bij momenten wel iets te veel van het goede. Tijdens de performance in Gent, raakten werden we volledig meegezogen in Aïsha’s wereld, maar in STUK bleek de combinatie van imposante muziek en even indrukwekkende visuals net iets te veel om helemaal mee te zijn. Toch kon deze kleine valse noot ons niet tegenhouden om dit optreden tot een van buiten categorie te bombarderen.

Tijdens Artefact in STUK kan je verder nog onder meer WWWater, Oaktree, Actress, Ssaliva en Jan Swerts zien. Meer info kan je vinden via hun site.

Foto van Joeri Thiry via het STUK.