MØ verovert het publiek met haar mainstream elektronische pop in de AB, 3 oktober 2016

door Rana Cools

Het was duidelijk vanaf de eerste seconde: MØ kwam deze keer naar de AB om het Belgische publiek te veroveren. Met haar kenmerkende vlecht, twee wapenschilden op de achtergrond en een vleeskleurige outfit leek het alsof de Deense Karen Marie Ørsted de strijd om het publiek op voorhand al gewonnen had, al twijfelden we tijdens het concert toch een aantal keer: wilden we ons wel laten inpalmen?

Dat de Deense zangeres in België een aantal meezinghits op haar palmares heeft staan, werd voor haar optreden meteen duidelijk. Op haar Instagrampagina poseerde ze trots met een gouden plaat voor ‘Final song’, dat in onze contreien op erg veel airplay kon rekenen. Toch werd het doorheen de avond duidelijker en duidelijker dat het Belgische publiek vooral stond te wachten op haar features met grote artiesten als Justin Bieber en Major Lazer: terwijl MØ ‘Cold water’ akoestisch inzette, ging de gehele Ancienne Belgique uit zijn dak.

De échte hoogtepunten waren nummers uit ‘No mythologies to follow’, MØ’s debuutalbum uit 2014. ‘Pilgrim’ en ‘Maiden’ klonken strakker dan ooit, terwijl ‘Dust is gone’ voor een rustpunt in de set zorgde. Na een klein uurtje brak de artieste helemaal uit met ‘Final song’, haar recentste single en wat meer mainstream werk. En hoe kon het ook anders, na de woorden “don’t let this be our final song” ruilde MØ het podium in voor de backstage, en na flink wat geklap, verscheen ze weer voor onze neus. Na een korte ‘You wanna hear more songs? That was kind of the plan’ ging ze verder met nieuw werk van haar nakende tweede album. ‘Drum’ klonk als een hedendaagse vereniging van de Spice Girls in één Deens meisje, en deed de AB meteen meeklappen en roepen op de vele ‘heys’. Voor ons werd het al snel duidelijk: MØ wil verder gaan in de mainstream electropop en laat de indiepop van haar debuutalbum achter haar. Dat ze afsloot met publieksfavoriet ‘Lean on’ was dan ook erg voorspelbaar en precies wat de toeschouwers van haar verlangden.

Welke woorden Ørsted zong, maakte niemand wat uit: de liedjes moesten herkenbaar en vooral dansbaar zijn, en daar slaagde MØ gisterenavond als geen ander in. Het beste voorbeeld daarvan was het nieuwe nummer ‘On and on’: in het refrein klinken enkel de titelwoorden en meezingen kan dus vanaf luisterbeurt twee. Uiteindelijk gaven we ons over aan de dansbare beats en het enthousiasme waarmee de artieste op het podium stond, maar meerwaardezoekers zijn toch beter af op een ander adres.

Foto’s van Vera Dauwerse

In de AB kan je binnenkort nog onder meer Huero S., Shura en Kara-Lis Coverdale aan het werk zien. Check de website van de concertzaal voor meer info en tickets.