New Order brengt veel meer dan een eerbetoon op de slotdag van Rock Werchter

door Yannick Verhasselt

Het was nog even nostalgisch vertoeven in de Barn, met enerzijds een zwart en anderzijds een glitterend kantje, vooraleer we weer definitief de verlichtingslianen voor een jaar mocht opbergen. Wie nog in de The Cure-blues zat, kon met Bernard Sumner en co. eventjes zijn postpunk- en new wave-hart ophalen. New Order bladerde namelijk gul doorheen zijn discografie van de afgelopen 40 jaar, zowel pre- als post-Joy Division. (Foto’s door Nick De Baerdemaker)

De t-shirt van Sumner verklapte het al een beetje, maar dit jaar mag Joy Divisions iconische ‘Unknown pleasures’ veertig kaarsjes uitblazen. Verder dan “These are some old Joy Division songs” kwam een mompelende Sumner niet. Een verjaardag vieren van zo’n plaat kan natuurlijk altijd iets uitgebreider, hoewel de tijdloze baslijn die ‘Shadowplay’ inluidde helemaal voor zich sprak. De Barn inhaleerde met veel liefde en nostalgie de gitzwarte postpunk van toen.

Na ‘Shadowplay’ kregen we met ‘Transmission’ nóg een cadeau uit Joy Divisions oeuvre. Je dacht er de befaamde stuiptrekkingen en danspassen van de te vroeg gestorven Ian Curtis spontaan bij, terwijl Sumner gecontroleerd en met enige weemoed “Dance, dance, dance, dance, dance to the radio” fulmineerde.

Na de cake was het tijd om te dansen met ‘Your silent face’, waarin Sumner even de melodica van Damon Albarn leek te hebben geleend, en iets later leken de synths helemaal alle kanten van de Schuur heen te gaan in ‘Bizarre love triangle’. ‘Subculture’ kreeg verrassend genoeg iets meer gitaargeweld over zich heen, terwijl ‘True faith’ en klassieker ‘Blue monday’ voor het slot mochten tekenen. We zagen een gerenoveerde Autobahn tijdens ‘Plastic’ en sloegen de discobal bijna aan diggelen toen het gezelschap na het heerlijke ‘Temptation’ veel te vroeg van het toneel verdween.

Even verkoeling zoeken na een rondje in de discotheek is op die leeftijd best begrijpelijk. The Barn was nog steeds aan het nazinderen toen de new wave-grootheden terugkeerden voor een laatste huldiging aan hun allereerste band. “Forever Joy Division” stond er achter de band te lezen, wat niet alleen luid applaus genereerde maar wellicht ook bij velen voor kippenvel zorgde.

In de voorbije vier dagen kon men de verschrikkelijk warme festivaldag afsluiten met voortreffelijke concerten in The Barn. Van Garvey en Kylie tot Albarn: stuk voor stuk gaven ze er uitmuntende concerten voor telkens een uitzinnig en gezellig publiek. New Order sloot gisteren de rij en was een waardig afsluiter van het weekend in The Barn.