Header image

Noname toont de vrouw achter de rapster in de Botanique

door Bert Scheemaker

Fatima Nyeema Warner, oftewel Noname, is een eigenaardig beestje. Ze vertegenwoordigt de nieuwe lichting uit Chicago, samen met ondermeer Mick Jenkins en Chance The Rapper, maar toch kiest ze radicaal haar eigen pad. Radiovriendelijk is ze allerminst, geliefd bij de critici en het grote publiek des te meer. Met ‘Telephone’ en het recent verschenen ‘Room 25’ leverde ze twee knappe albums af, vol liedjes over haar eigen wel en wee. Een beetje Lily Allen, maar dan uit Chicago.

We kregen er helaas bitter weinig van te zien. Noname spartelde door haar set en onderbrak hem definitief nadat ze zo’n veertig minuten ver was. Met de tranen in de ogen verontschuldigde ze zich voor de slechte set die ze aan het neerzetten was. De dood van rapper Nipsey Hussle, twee dagen voordien doodgeschoten, heeft er bij haar hard ingehakt gaf ze mee. Ze excuseerde zich meermaals, opperde om te zien of de tourmanager een tegemoetkoming kon verzinnen om het teleurstellende optreden te vergoeden en verdween bedeesd en verweesd in de coulissen na nog een halfslachtig nummer gespeeld te hebben.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

“Somebody hit D’Angelo, I think I need him on this one” #Noname #Room25 #Botanique

Een bericht gedeeld door Mattias Baertsoen (@mattiasbaertsoen) op

En dat is zowat het verhaal van de avond. Het was ook echt slecht, dat wist zij en dat vonden wij evenzeer. Heeft het dan gezien de omstandigheden nog nut om elk nummer apart neer te halen en overal de fouten aan te stippen? Niet bepaald. Geen enkel liedje vond echt zijn weg naar het publiek en iedere keer opnieuw ging ze de mist in. De arme vrouw worstelde gedurende de hele set met alles en iedereen, van haar band tot het publiek en haar eigen stem toe. De fake glimlachen wierp ze ons met enige regelmatigheid toe, en we kunnen achteraf enkel maar indenken hoe moeilijk dat geweest moet zijn. Kortom, geen gedenkwaardige avond in de Botanique, maar wel een eerlijke. En laten we het daarbij houden, want Noname verdient nu niet bepaald een negatieve review. Eerder een ‘incomplete’.

In de Botanique kan je binnenkort Stella Donnelly (16/04), Dawn (23/04) en H09909 (27/04) aan het werk zien. Een overzicht van alle optredens vind je op de website van de zaal