Ocean Wisdom bewijst het belang van een goeie hypeman in de Botanique

door Bert Scheemaker

Het zijn hoogdagen voor de liefhebbers van de grime. Skepta kwam onlangs naar Gent, Giggs komt binnenkort eens langs en Slowthai brak de trix af. Mee op die golf surft Ocean Wisdom uit Londen. De man is een fenomeen, hij rapt rapper dan wie dan ook ter wereld en dat is bewezen. Hij snoepte het wereldrecord worden per seconde af van Eminem, toen hij tegen 4,45 woorden per seconde spitte op ‘Walkin’ (‘Rap god’ van Eminem klopte af op 4,31). De laatste twee jaar kwam de carrière van Ocean Wisdom echt op gang en dit jaar leverde hij nog puike mixtape ‘Wizville’ af.

Live werd hij bijgestaan door Sleazy F Baby en een DJ. En verdraaid, gelukkig dat Sleazy er was. Hij mocht als een soort voorprogramma nog rap vijf nummertjes afhaspelen voor Ocean Wisdom hem kwam vergezellen op het podium. ‘All black tracksuit’ hypete ons nog een laatste keer op voor de held zelf het podium betrad en vanaf dat moment kweet Sleazy zich met perfectie van zijn taak als hypeman. Hij zweepte ons op waar nodig, verzorgde de adlibs, nam de features voor zijn rekening (al liep de tape altijd vrolijk mee) en zorgde voor een entertainende show. De wisselwerking en de chemie tussen beide was top en droeg de show uitstekend.

Want het moet gezegd zijn, naast zijn natuurtalent voor het spitten van bars is Ocean Wisdom toch maar een stijve hark met een bedenkelijk charisma. De spierwitte ranke Brit hulde zich voor de gelegenheid in een lange regenjas met bijpassend vissershoedje en zonnebril. De Nikepull mocht evenmin ontbreken en de fannypack hing trots rond zijn middel. Dat we op het einde van de tour aanbeland waren hoorden we aan zijn stem, die lang niet altijd even scherp en zuiver was en tout court verstaan we geen snars van zijn bindteksten in dat Britse dialect. Geen gedroomde frontguy dus, die Ocean Wisdom.

Maar rappen kan hij wel. ‘Tom & Jerry’ was zo’n showcase van zijn talent. Hij mixt zijn flows en deliveries zodanig door elkaar dat hij de competitie alle hoeken van de kamer laat zien. Klasse. Gelukkig gingen ze verder dan enkel het cleane talent. Na een zoekend begin kwamen beide rappers goed op stoom. Het beste bewijs daarvan werd geleverd door ‘Hootie hoo’, waarin alles zat wat we het gehele optreden voorgeschoteld kregen: vette beats en feest. Sleazy liet geen mogelijkheid onbenut om van elk nummer een bescheiden feest te maken en kreeg telkens de zaal vlot mee.

‘Fatboy’, ‘Ting dun’, ‘Headlock’ en ‘ Mr.fix it’ volgden exact dat zelfde profiel: fijne, knallende bars van Ocean en Sleazy die de vlam in de pan hield. Het leverde een hoop gedenkwaardige momenten op (‘Munidance’ en ‘Isn’t it’), maar geen enkel echt groots, legendarisch moment. Te veel voelde deze show aan een zoveelste stop op de tour, zonder de echte wil om iets heroïsch van te maken. Iets te veel op automatische piloot dus, al verdient Ocean Wisdom wel de nodige lof om nu al in te zien hoe hij een goeie liveshow in elkaar moet steken. Nu nog consequent die 100% iedere avond geven.

Binnenkort kan je in de Botanique nog Giggs (22.11), Maxo Kream (03.12) en Chynna (08.12) aan het werk zien. Meer info en tickets vind je op de site van de Botanique.