Oso Oso geeft de afwezigen ongelijk in Trix

door Mattias Goossens

Schreven we vorige maand nog dat Oso Oso eindelijk de erkenning begint te krijgen die hij verdient, dan viel dat zondagavond in het café van Trix nogal tegen. De matige opkomst was echter geen indicatie voor het niveau van de show. Foto’s door Femke Valks

Eerst nog een speciale vermelding voor Mountains To Move, het Antwerpse viertal dat er binnenkort na zeven jaar balanceren tussen poppunk en zwaardere emo mee ophoudt. In Trix speelden ze hun op twee na laatste show en schonken ze de hoofdact meteen een groot deel van z’n publiek. Gaandeweg werd de show niet alleen luider maar ook dynamischer, en kwam het contrast tussen opgewekte melodieën en donkere teksten steeds beter tot z’n recht. Wie de daaropvolgende merchandise-uitverkoop gemist heeft, kan z’n slag nog slaan op zondag 3 november in Eindhoven (Mildtfest) of zaterdag 14 december in Merksplas (Jeugdhuis Zigzag).

Oso Oso startte na het stopzetten van de band State Lines als zijproject van Jade Lilitri. Na veel muziek in eigen beheer en vooral veel shows verspreid over de Verenigde Staten, kwam er vorig jaar een doorbraak toen label Triple Crown Records hem oppikte en een dubbelsingle uitbracht. Meteen kreeg hij veel meer aandacht van publiek en pers, en het eerder dit jaar uitgebrachte ‘Basking in the glow‘ beantwoordde al die geschepte verwachtingen. Benieuwd of het voor eenzelfde carrièreboost kan zorgen als bij pakweg The Gaslight Anthem, The Hotelier, Pinegrove of The Earth Is A Beautiful Place And I’m No Longer Afraid To Die.

Op het kleinste podium van Trix kwamen de nummers van Lilitri (live aangevuld met band) in ieder geval binnen, ook al werd er weinig meerwaarde gecreëerd. De lengte van de intro’s en outro’s durfde al eens variëren, maar verder werden de nummers volgens het boekje gespeeld. Het zwaartepunt lag uiteraard op de nieuwste plaat, aangevuld met het beste van zijn oudere albums. ‘Intro’ en ‘This must be my exit’ bracht de frontman solo, en in afsluiter ‘gb/ol/h/nf’ kon een defecte gitaar van z’n collega de rest van de band niet uit concentratie brengen. Verder was de band even zwijgzaam als het publiek, al toonde Lilitri zich wel dankbaar voor de aanwezigen op deze eerste Europese tournee. “It’s nice to be so far from home and still have people coming out to watch you play.”

Eén ding werd duidelijk zondagavond: Oso Oso heeft de nodige nummers om snel veel fans voor zich te winnen. Als het zo ver is, komen we graag opnieuw kijken.

Flood Floorshows organiseert binnenkort shows van Swain (26.10, The Image & Sound Factory), Real Friends + Greyscale + Belmont (02.11, Ancienne Belgique) en Iron Chic + Comma Commander + Adult Magic (08.11, JC Den Eglantier). Meer info en shows op de website van Flood Floorshows en de Facebookpagina van Midwestern Sessions.