Slaapkamerproducer Biig Piig speelt buiten haar comfortzone in de kelder van de Botanique

door Mattias Goossens

Biig Piig is een zwoel underground-snoepje en lijkt daar voorlopig geen verandering in te willen brengen. De 21-jarige Ierse speelde maandagavond de eerste show van haar allereerste clubtournee in de kelder van de Botanique, en dat ging met nogal wat persoonlijke en technische problemen gepaard.

Foto’s door Michelle Geerardyn

Die technische problemen maakten dat de show pas een half uur later dan aangekondigd kon starten. Een moeizame soundcheck gooide roet in het eten, en tijdens de eerste nummers van de avond zag je de muzikanten nerveuze blikken naar elkaar gooien, alsof ze schrik hadden dat er elk moment gekraak uit de boxen zou klinken. Tussen haar beatmaker en multi-instrumentalist in stond Biig Piig zelf, de 21-jarige Jess Smyth. Ze groeide op in het café van haar ouders in Dublin en woonde een tijdje in Spanje, waardoor er hier en daar wat Spaans te horen was. Door twee muzikanten mee te nemen kon ze zich volledig op haar fluisterzang focussen. Een goede zaak, want zelfs zonder muzikale last op haar schouders was ze zichtbaar nerveus.

Het publiek vond het allemaal schattig en aandoenlijk, er vergaf haar alle schoonheidsfoutjes. Een extra microfoon met daarop wat stemvervorming die niet lijkt te werken? Een stukje tekst dat ze vergat? Het deerde niet, terwijl ze met haar ogen dicht en op haar kousen doorheen haar bitterzoete liefdesliedjes neuriede. Voor het oudste nummer op de setlist ‘Deep pan pizza’ gespte ze zelfs haar akoestische gitaar om, iets wat ze naar eigen zeggen al acht jaar niet meer had gedaan. Voor ‘Bar’ en ‘Pingu’, die volgende maand op een nieuwe ep terug te vinden zijn, kroop ze achter haar samplebak. En ze hield zich niet in om samen met haar publiek weg te dromen op de saxofoontonen in ‘Jam’, ’24k’ en ‘Vete’.

Met haar liedjes is niets mis, maar het viel op dat deze slaapkamerproducer het nog niet gewend is om op een podium te staan. Dat de start van zo’n eerste tournee en de problemen tijdens de soundcheck voor stress en frustratie zorgden, konden de muzikanten moeilijk verbergen. En dus werd het voor de bissen opgespaarde ‘Sunny’ helaas niet meer gespeeld. Laat het een excuus zijn om nog eens terug te komen met wat meer kilometers op de teller.

In de Botanique kan je binnenkort Laura Misch (15.10), Jesca Hoop (16.10) en Baltra (16.10) aan het werk zien. Een volledig overzicht en tickets vind je op de website van de zaal.