Verslag en foto's The Rapture, Botanique Brussel, 14 november 2011

door Indiestyle
The Rapture
The Rapture
The Rapture
The Rapture
The Rapture
The Rapture
The Rapture
The Rapture

Foto’s Bart Vander Sanden

De dance-punk rockers van The Rapture zijn momenteel bezig aan een zeer geslaagde Europese clubtournee. Niet minder dan zeventien concerten op 26 dagen stonden op het programma. Gisterenavond deden ze de Brusselse Botanique aan. Zoals vele andere shows was ook deze hopeloos uitverkocht. De New Yorkers kwamen voornamelijk hun jongste plaat ‘In The Grace Of Your Love’ voorstellen maar grepen herhaaldelijk terug naar oudere hits. We zagen een ervaren band in topvorm die de trouwe fans gaf wat ze wilden: een anderhalf uur durende rollercoaster waarnaast de Vampire van Walibi niks voorstelt.

Het voorprogramma werd verzorgd door de sympathieke Waalse formatie Fastlane Candies. Ze brachten happy folky pop. De ‘Crystal Fighters’-invloed was overduidelijk. Ze kregen het publiek bij momenten wel in beweging, maar zeker niet onafgebroken. Aan de teksten moet nog veel gesleuteld worden. Ze sloegen vaak op niets, wat toch stoorde. I am tired of everyone and I wonder if anything can kill. Daartegenover zat het muzikaal en vooral ritmisch zeer goed. We zullen deze Waalse School is Cool misschien nog wel tegenkomen in de toekomst.

Tijd voor the real deal. De leden van The Rapture bestegen een voor een het podium, namen plaats achter hun instrument en begonnen een song op te bouwen. Toen frontman Luke Jenner als laatste zijn gitaar vastnam barstte er een luid gejuich los in de zaal. In tegenstelling tot hun optreden vorige week in Milaan was het publiek gemiddeld ouder en dus iets statischer. Toch werd er na elke song zeer enthousiast geapplaudisseerd. Dat was al het geval na uitstekende opener en titelsong van de nieuwe plaat ‘In The Grace Of Your Love’.

The Rapture maakte hun befaamde live reputatie helemaal waar. Jenners hysterische, charismatische vocals, Roccoforte’s standvastige drumskills en Andruzzi’s waanzinnige dance moves telkens hij zijn sax bespeelde, zorgden voor een opzwepende dynamiek. Het was echter niet altijd vlekkeloos. Tijdens ‘The Devil’ was de bridge iets rommeliger dan op de plaat. Jenners gemene gitaarsolo op het einde trok de situatie dan toch weer recht. Ongeveer in het midden van de show speelden ze drie kleppers na elkaar. ‘Killing’, ‘Whoo! Alright, Yeah… Uh Huh’ en natuurlijk ‘House of Jealous Lovers’ deden de Botanique stomen. Ook met het strakke ‘Sail Away’ en de tegendraadse klassieker ‘Echoes’ bleef het vuur aan de lont.

Afsluiten deed The Rapture met nieuwe single en nu al een ultieme dansklassieker op stubru ‘How Deep Is Your Love?’, live nog beter dan op plaat. Zo goed, dat zelfs de security moeite had om stil te blijven staan. Bij het verlaten van de zaal zagen we alleen maar tevreden gezichten. Ook al hadden we een paar singles als pakweg ‘I Need Your Love’ gemist, toch was dit een van de beste shows die we sinds lange tijd hebben bijgewoond.

SETLIST

In The Grace Of Your Love
Never Die Again
Pieces Of The People We Love
Get Myself Into It
The Devil
Killing
Whoo! Alright, Yeah… Uh Huh
House Of Jealous Lovers
Olio
Come Back To Me
Sail Away
Echoes

_____________________

Children
How Deep Is Your Love?

Botanique zet binnenkort onder meer Moddi (19.11), Low (24.11) en Great Mountain Fire (02.12) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info

The Rapture website

Album verdeeld door V2