The Van Jets en Dirk. triomferen in De Vooruit

door Marie Jacobs

West-Vlamingen die Gent veroveren: niks nieuw, maar vrijdagavond kregen ze zowaar een podium. Belpop-veteranen The Van Jets en jonge beloften Dirk. pakten met veel overgave De Vooruit in.

Het voorprogramma werd verzorgd door de loeiharde gitaren en cynische teksten van dirk. De band profileerde zich met een explosieve en aanstekelijke set tot een ware belevenis. Het hoogtepunt was afsluiter ‘Fuckup’ waarin het publiek enthousiast “I only hate myself when I fuck things up and I fuck things up all the time” meezong. Dirk. klaagde grijnzend over hoe graag ze ‘het programma en niet het voorprogramma’ zouden willen zijn en bij uitbreiding hoe oneerlijk bij het leven is. Nog even geduld heren, dat komt wel vanzelf.

Foto’s door Bram De Wilde

The Van Jets weten ondertussen hoe ze een entree moeten maken. Een gitaar werd onderhands uit de coulissen gegooid om energieke opener ’21st century boy’ nog meer kracht bij te zetten. In het eerste deel van het concert stond recentste plaat ‘Future primitives’ logischerwijs centraal. ‘Rewild’, ‘Fiction vs fiction’ en nieuwe single ‘Day on clouds’ passeerden de revue en werden warm onthaald. Een eigenzinnige keuze als single overigens, want het mist de opzwepende vibe die zo eigen is aan The Van Jets. Live verdiende het nummer wel degelijk een plaats op de setlist, al was het maar omdat het eindigde in een ongedwongen jamsessie.

Na een obligatoir voorstelrondje van broer Michael achter de drums en “high school best friend”-bassist Frederik Tampere haalden The Van Jets enkele klassiekers uit de kast. De tekst van ‘Down below’ werd al dansend uitgebeeld, waarna de lichtshow de titel van het akoestische ‘Pink & blue’ volgde. “Na geweld: liefde” aldus Verschaeve, al eindigde het met een onverwachte climax.

Dat dynamische wisselen tussen genres en tempo’s maakt de shows van de Oostendenaren zo’n belevenis. In nummers als ‘Shit to gold’ en bisnummer ‘Danger zone’ zegeviert de synthpop, in ‘Broken bones’ krijg je verse psychedelica voorgeschoteld. Het garagerock-gehalte van de band verdwijnt naar de achtergrond wanneer de vier bandleden met behulp van één akoestische gitaar een meerstemmige en bevreemdende versie van hitsingle ‘Here comes the light’ brengen. De sample van een verleidelijke vrouwenstem, inclusief Frans accent, op ‘Bang!’ en de a capella intro van ‘Carpet man’ mikken dan weer tussen de benen.

In de Vooruit bewezen The Van Jets dat ze een goed geoliede hitmachine zijn met recenter werk dat zich kan meten met de gekende klassiekers. Wanneer die gebracht worden door bevlogen muzikanten en een frontman die maar al te graag te midden van het publiek danst terwijl hij je cocktail leeg slurpt, heb je alle nodige ingrediënten voor een ware triomftocht.

The Van Jets spelen 19 april in De Roma (info & tickets) en 26 april in Het Depot (info & tickets).