Tristan toont haar potentieel met een intrigerende sound in het STUK

door Quinten Jacobs

Voor zijn driemaandelijkse gratis caféconcerten had kunstencentrum STUK in Leuven Tristan geprogrammeerd, het nieuwe project van Isolde Van den Bulcke, in een vorig leven beter bekend als Siam. Tristan bracht in maart zijn goed onthaalde eerste ep ‘Illusje’ uit en Knack Focus noemde haar prompt ‘de nieuwe Melanie De Biasio’. Niet verwonderlijk dus dat het café van het STUK volledig was volgelopen voor de komst van “the new-born female role model‘’, dixit Max Colombie.

Onmiddellijk viel de beklijvende sound van Tristan op. Jazzy percussie, een huppelende zessnarige basgitaar en synths die aan BeraadGeslagen deden denken vormden een vrij uniek klinkend klankentapijt waarop Van den Bulcke vocaal omheen en dwarsdoor bewoog met zanglijnen die onverwachts opdoken en weer verdwenen. De melodieën van de jonge zangeres dansten soms vrolijk dan weer donker door de onconventionele maatsoorten en opvallende accenten van de band, vaak zonder in een herkenbaar refrein terecht te komen.

 

Archieffoto van Lotte Torsin

Of dat erg was? Nee, maar het publiek in het STUK sloeg wel aan het (ergerlijk luid) babbelen door een gebrek aan aanknopingspunten. Tristan vond iets te weinig momenten waarop de muzikanten echt volledig op dezelfde lijn als zijzelf zaten. Dat euvel zorgde erover dat het eerste deel van de set interessant was, maar ons even vaak verloor en wat weer oppikte.

Naar het einde toe verbeterde dat en slaagde Tristan er vaker in om spanningsbogen te creëren en vast te houden. Zeker ‘Brompooster’ was overtuigend en de mix van jazz, ambient en zelfs een vleug chanson hield nu wél iedereen bij de les. Tristan klonk grootser en receptiever zonder zijn eigenzinnigheid te verliezen. Knap.

Uiteraard is er nog werk aan de liveset van Isolde Van den Bulcke en haar muzikanten, maar als ze gisteren iets bewezen in het STUK was het wel het grote potentieel dat schuilt in die intrigerende sound.

Tristan gaat de komende weken op tour met Tamino (onze recensie over zijn debuutplaat lees je hier) en speelt vanaf 29 november drie avonden op rij in zijn voorprogramma in een uitverkochte AB.