Veel liefde voor Silversun Pickups in de AB, 6 maart 2016

door Mattias Goossens

We waren behoorlijk verbaasd dat het bordje ‘Uitverkocht’ zo snel uithing bij Silversun Pickups. De band uit LA vertoeft immers al een tijdje buiten het bereik van de hipheidsradar, en ze zagen zich door niemand minder dan Zornik verbannen naar de AB Club. Een goeie zaak, want zo kon frontman Brian Aubert uitgebreid flirten met het publiek.

Silversun Pickups speelden op 6 maart in de AB. Imke van Steenkiste kreeg meermaals een gitaarhals in haar gezicht terwijl ze foto’s maakte, terwijl Mattias Goossens vanop veilige afstand een verslag bij elkaar pende.

Arquettes werden last minute opgetrommeld als voorprogramma, en vervulden die taak met verve. Net als het hoofdprogramma blijven ze koppig hun eigen ding doen, wars van of ze er nu populair mee worden of niet. De band rond Koen Wijnant smeet zich met veel goesting en toonde over een heleboel degelijke songs te beschikken. Wie er niet bij was krijgt 18 april een herkansing in Het Depot.

Met ‘Better nature’ hebben Silversun Pickups een uitstekende oeuvre-uitbreiding bijeen gepend. Dat vonden ook de fans van het eerste uur, die het titelnummer van de nieuwe plaat evengoed konden meezingen als pakweg ‘Lazy eye’. Zeven jaar zat er tussen de vorige Belgische passage van de groep, toen ze het voorprogramma van Placebo in het Sportpaleis mochten verzorgen. Dat succes vergankelijk is weet die laatste misschien nog beter dan de Pickups, en je zag hoe oprecht gelukkig de muzikanten werden door zoveel publieksrespons. De bescheiden hitjes van de groep werden netjes verspreid over de setlist, al stelde je wel vast dat de animo hier en daar wat verstomde tijdens de talrijke kalmere passages. Niet dat je dat van Auberts gezicht kon aflezen: hij schipperde voortdurend tussen een verbeten en gelukzalige gezichtsuitdrukking, en paaide de eerste rijen met expressief gitaarspel.

De rest van de band kreeg geregeld een momentje om aandacht op te eisen. Zo mepte drummer Chris Guanlao in echte Animal-stijl op z’n vellen en zette hij letterlijk de ‘hi’ in hi-hat. Bassiste Nikki Moninger leverde dan weer heel bescheiden en beheerst enkele slopende bassolo’s af – vooral die van ‘Panic switch’ heeft nog niks aan impact ingeboet. Het blije weerzien werd echter iets te lang uitgerokken met een vrij overbodig aanvoelende bisronde. Desalniettemin was het fijn om vast te stellen dat Silversun Pickups nog gezond en wel hun ding blijven doen, en ze verklapten zelfs al dat we deze keer helemaal niet zo lang zullen moeten wachten op een weerzien. Na negen jaar terug op de Pukkelpop-wei, wie weet?

De AB programmeert binnenkort o.a. Oaktree (10.03), Deafheaven (15.03) en Baroness (22.03). Alle info & tickets vind je op de site van de zaal.