Verslag A Lovely Evening With DAS POP Part 2: An Even Lovelier Evening, De Roma, 06.12

door Yanni Ratajczyk

Je kent de Gentse formatie Das Pop (ondertussen met bandleden die gevestigd zijn op verschillende plaatsen in Europa) ongetwijfeld van hun succesvolle platen en energieke live-optredens met hyperkineet Bent Van Looy. Een tijdje geleden besloot de groep op te treden met een ander format: in gezellige concertzalen met ‘A Lovely Evening with DAS POP’. Hierbij was het de bedoeling de nummers die het gezelschap de afgelopen jaren uitbracht te spelen in een intiemer akoestisch jasje en plaats te laten voor songs die anders nooit live gebracht worden. Dit concept had veel succes en hierdoor besloot het gezelschap om er een vervolg aan te breien.

Gisteren streek de band neer in De Roma in Borgerhout, een locatie die zich uitstekend leent tot dit soort avonden. Wat bij het betreden van de concertzaal al meteen opviel was dat er een zeer divers publiek was aangetrokken tot dit evenement: de zaal was goed gevuld met zowel twintigers als vijftigers, en alles wat ertussen viel.

Das Pop startte met ‘The Game’, de titelsong van de laatste plaat, die voor deze gelegenheid gebracht werd als een trage ballade, helemaal anders dan het opzwepende origineel. Deze versie was echter zeer pakkend en deed ons al even het oorspronkelijke lied vergeten. Verder in de set volgde een kleine bloemlezing van de carrière van de groep. We hoorden andere recente nummers uit ‘The Game’ zoals ‘Skip The Rope’ en ‘Flowers In The Dust’, maar ook oudere songs die de band al even links liet liggen live zoals ‘All Wrong’ passeerden de revue en klonken bovendien goed.

Tijdens het begin van de show leek het alsof het publiek niet echt was gekomen om zware inspanningen te doen: na de nummers kreeg de band uiteraard een applaus, maar tijdens het spelen bleef iedereen stilletjes zitten. Gelukkige was de charismatische frontman Bent Van Looy aanwezig om dit te verhelpen: hij vertelde tussendoor wat anekdotes over het maken van de songs, en zorgde ervoor dat iedereen werd meegetrokken in het concert.

De avond liet zich kenmerken door een speciale opstelling op het podium: de heren hadden voor de gelegenheid vier strijkers meegebracht die onder meer ‘Underground’ naar een niveau hoger tilden en multi-instrumentalist Reinhard Vanbergen speelde op allerlei snaarinstrumenten zoals de mandola en viool. We hoorden een uitstekende versie van ‘You’, met Van Looy staand achter de micro en Vanbergen met de Charango, een soort kleine gitaar uit het Andes-gebergte.

Andere hoogtepunten waren ‘Never Get Enough’, dat alleen door de gitaar begeleid werd en toch heel sterk klonk. Ook toen Van Looy, alleen op het podium achter de vleugelpiano, ‘The Thunder’ speelde genoten we. Niet alleen bekende nummers werden gespeeld, maar ook songs die nooit de plaat haalden zoals ‘All Night Long’, en soundtracks als ‘Piano René’ die de band schreef voor een theater. Na ‘Fool For Love’ zat het concert erop. Een staande ovatie volgde, dus was het gezelschap wel verplicht terug te keren naar hun werkplek, het publiek te bedanken en nog twee nummers te spelen.

Deze avond zagen we Das Pop zowel heel ingetogen als heel breed. Wie de eerste versie van dit project zag heeft wellicht niet veel nieuws gezien, maar genoot toch van een mooie muzikale avond. Of de liedjes nu in Tokio of in Stockholm worden geschreven, Das Pop blijft een Belgische groep om trots op te zijn.

De Roma programmeert binnenkort onder meer Daan Simple Quintet (20.12), I Am Oak (25.01) en The Bony King Of Nowhere (15.02). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Das Pop trekt, voor de groep een pauze inlast, de komende dagen en weken nog langs verschillende plaatsen als Bornem, Eeklo en Roeselare. Check www.daspop.com voor een overzicht van alle concerten.