Verslag Amatorski – Deleting Borders in deSingel op 18.04: groots

door Thomas Konings

Amatorski kwam gisteren in deSingel nog eens tonen wat het allemaal in huis heeft. Onder de naam ‘Deleting Borders’ probeert het viertal grenzen tussen kunstdisciplines, online en offline, en publiek en artiesten te breken. Op de website van het project kan je tegelijk visuals en muziek maken door een simpele klik op het scherm. Ondanks dat we wel beelden vanop de site te zien kregen, was het niet altijd even duidelijk hoe het project live doorgetrokken werd. Dat betekent echter niet dat Amatorski geen goede show in petto had.

Nee, het concert was groots op alle vlakken. Om te beginnen was er de mooie setting. De Rode Zaal van deSingel bleek zeer geschikt met z’n rode stoffen zetels en het gigantische scherm achter de groep, met indrukwekkende projecties, kon ons ook ten zeerste bekoren. Bij momenten bleken de visuals een echte meerwaarde voor het optreden.

‘TBC’, Amatorski’s debuutalbum dat twee jaar geleden uitkwam, blijft voor ons een van de beste Belgische platen de afgelopen jaren gemaakt. De onderhuidse spanning, de afwisseling tussen intieme liedjes en Sigur Rós-bombast, het zat allemaal perfect in mekaar. Ergens vonden we het dan ook jammer dat we van die plaat maar enkele songs te horen kregen. Maar, het moet gezegd, de nummers die Amatorski wel speelde, klonken fantastisch. Zo constateerden we dat ‘Soldier’ snediger was dan de studioversie met een heerlijk gitaarlijntje, en dat ‘8 November’ aanzwelde tot op een punt dat de ijzingwekkende spanning sprong en plaats moest maken voor een stukje epische noise. Wereldnummer vinden we dat.

Daarnaast kregen we veel nieuw werk op ons bord. Bij deze eerste luisterkans klonk dit al verbazend goed. Waar de band vroeger vaak koos voor fluisterliedjes, lijkt nu vaker de kaart van een groter, bombastischer geluid getrokken te worden. Dat doen ze echter zonder plat of crowdpleasing te klinken. Bovendien creëerde het naar onze mening zelfs nog meer emotionaliteit, een element dat op ‘TBC’ af en toe nog ontbrak. Veel nieuwe songtitels gaf Amatorski niet mee, enkel ‘Tiny Bird’ dachten we gehoord te hebben. De song in kwestie ging in ons notitieboekje alvast door als boenk erop, iets dat we wel meer neerpenden.

Want een meer dan geslaagde avond, dat was het echt. Grootse muziek, grootse prestatie en grootse setting, dat Amatorski maar snel met die nieuwe plaat komt.

In deSingel kan je op 21 mei Agnes Obel aan het werk zien, op 28 en 29 mei Shara Worden & BOX, en op 30 mei Britten Sinfonia (Nico Muhly). Info, tickets en de volledige kalender vind je hier.

Website Amatorski