Verslag Angel Olsen + La Luz in het STUK op 04.04: ijzersterke dubbelaffiche

door Pieter Malliet

De uitstekende langspeler ‘Burn your fire for no witness’, waarop Angel Olsen haar stijlenpalet gevoelig verbreedde, lijkt de Amerikaanse singer-songwriter geen windeieren te leggen. Sinds de release eerder dit jaar lijkt haar populariteit immers aan een steile opmars bezig. Neem daar nog bij dat we zowaar nog meer onder de indruk raakten van voorprogramma La Luz’ debuut ‘It’s alive’, en je weet dat het Leuvense STUK een geweldige avondvullende affiche samenstelde.

Met het instrumentale ‘Phantom feelings’ en single ‘Brainwash’ zet La Luz op overtuigende wijze de toon door een opwindende en broeierig swingende surfgroove neer leggen. Dat oorspronkelijke bassiste Abbey Blackwell vlak voor hun Europese tour de band verliet, valt nauwelijks te merken, en vormt allerminst een probleem. Lena Simon weet haar namelijk met verve te vervangen. Het sympathieke viertal straalt op het podium een enorme flair en zelfvertrouwen uit waardoor een sporadisch technisch foutje er met de glimlach wordt bijgenomen. La Luz wisselt trippy sfeerscheppers als ‘What good am I’ moeiteloos af met opzwepende rockers zoals een up-tempo nieuw nummer dat samen met ‘Pink slime’ de climax in de opbouw vormt, en weet zo het optreden te kruiden met voldoende variatie. Aan het publiek te merken hebben de luzers uit Seattle daarenboven met ‘Call me in the day’ en afsluiter ‘Sure as spring’ alvast enkele bescheiden hits te pakken.

burnyourfire

Geruggensteund door een klassieke rockopstelling trekt Angel Olsen hierna meteen stevig van leer met een zinderend ‘Forgiven/Forgotten’. Voor een groot stuk terend op haar karakteristieke stem die gekenmerkt wordt door een hartverscheurende countrysnik weet de frontvrouw de toeschouwers helemaal in te pakken met uitmuntende versies van onder meer het recent uitgebrachte ‘Sweet dreams’, ‘Lights out’ en ‘Hi-Five’. De groep plaatst folky slepers naast puntige indierockers en komt zo een uur lang boeiend voor de dag. Eerder atypisch qua structuur breit Olsen volgend op het gitaargeweld solo een intimistisch slot aan haar performance. Deze keuze stelt haar in staat na ‘Unfucktheworld’ af te sluiten met een uiterst breekbare versie van ‘White Fire’ dat zonder twijfel haar beste nummer kan genoemd worden. Hiermee krijgt ze de gebiologeerd luisterende zaal muisstil. Als toegift wordt hier haast onmiddellijk een ontladend ‘High & Wild’ aan vastgehaakt waarmee iedereen uitgelaten huiswaarts wordt gestuurd.

Het STUK programmeert binnenkort onder andere Ben Frost (18.05), Phantogram (19.05) en His Golden Messenger (23.05). Een volledige kalender, info en tickets vind je hier.

La Luz Facebook

Angel Olsen website