Verslag Apparat in Doornroosje op 22 oktober

door Jort

Afgaande op zijn Twitter account is de Berlijnse producer Apparat behoorlijk afgemat door een feestje van het Amsterdam Dance Event (ADE) gisteren. Toch heeft de beste man zichzelf en zijn vijfkoppige begeleidingsband in de tourbus weten te hijsen en zijn ze afgereisd naar Nijmegen om vanavond op te treden in het knusse Doornroosje. Van zijn moeheid is gelukkig niets te merken, Apparat geeft een indrukwekkend optreden.

Het verschil tussen Apparats carrière als DJ en als artiest kan bijna niet groter zijn. Draait hij vanuit zijn DJ-boot vooral minimal en techno, vanavond klinkt er vanaf het podium vooral symfonisch aandoende electronica. Sascha Ring, zoals de Duitser in het dagelijkse leven heet, heeft een mooie stem die vooral bij de hogere uithalen indruk maakt. Vol overgave zien we hem en zijn band nummers van Apparats laatste plaat ‘The Devil’s Walk’ evenals ouder werk en zelfs een liedje van zijproject Moderat spelen.

Apparat blijkt een sympathieke frontman. Tussen de mooi opgebouwde songs wisselt hij steeds een klein woordje met het publiek, en bij het enthousiaste applaus zien we de man oprecht genieten. Gaandeweg het optreden speelt het ensemble vuriger en wordt de band bovendien enkele nummers bijgestaan door een cello- en vioolspeler. Bij het zenuwslopend mooie ‘A Bang In The Void’, bijvoorbeeld, vormt het strijkersduo een schitterende aanvulling.

Andere hoogtepunten van vanavond zijn de uitvoeringen van het poppy ‘Candil De La Calle’ en – als toegift – de mooie single ‘Black Water’. Na de slotsong doven de tientallen gloeilampen die kriskras over het podium staan opgesteld langzaam uit en treden de bandleden naar voren om het joelende publiek nog even uit te zwaaien. Apparat is een goede ceremoniemeester, maar mede dankzij zijn gedreven bandleden is het concert een mooie en muzikale rit door het hypnotiserende universum van Apparat.

Doornroosje zet de komende weken onder meer Hauschka, Other Lives en Moddi op verschillende podia in Nijmegen. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info

Apparat live zien kan vanavond in de AB te Brussel. Het concert is nog niet uitverkocht. Klik hier voor info en tickets

Apparat website

Album verdeeld door PIAS