Verslag Baxter Dury in de Vooruit op 21 september – Britse flair

door Louis Janart

Met een sterk album onder de arm is Baxter Dury bezig aan een kleine tour door Europa. Gisteren hield hij halt in de Domzaal van de Vooruit, de perfecte zaal voor een eerste kennismaking met Baxter Dury en volledig passend bij de stijl van het album. Een capaciteit van 200 personen bleek voor het optreden meer dan voldoende.

Het voorprogramma werd verzorgd door Renee, een jongedame met alleen een gitaar op het podium. We konden duidelijk zien dat ze nog wat nerveus was, maar aan haar stem was dat helemaal niet te horen. Knap wat zij daar alleen presteerde.

Toen Baxter Dury en zijn groep ten tonele verschenen, kwam de kleinschaligheid van de zaal nog beter naar voor. Met een minimum aan lichten en een rookkanon werd de juiste sfeer gecreëerd. Deze kleine setting kwam de interactie met het publiek alleen maar ten goede. Plezier maken is duidelijk iets wat de groep belangrijk vindt tijdens hun optredens. Met de nodige humor (“Komaan België, een beetje meer fut, wij zijn echt wel goed”) wist Baxter Dury al vroeg de aanwezigen in te palmen en zorgde hij voor een relaxte sfeer in de zaal.

Goed een uur lang speelde de groep vooral nummers uit de laatste cd ‘Happy Soup’. Het samenspel tussen zangeres Madelaine Hart en Baxter Dury was op het album al een meerwaarde en blijkt na gisterenavond ook live een mooie aanvulling te zijn op het lijzige stemgeluid van de zanger. Hij kan bezwaarlijk de grootste zanger van Engeland genoemd worden, maar weet perfect deze beperking te begrenzen en laat zich dan ook vaak aanvullen door alle andere bandleden.

Vooral halfweg het concert, met nummers als ‘Isabel’, ‘Picnic on the Edge’ en ‘The Sun’ bespeelde de groep het publiek op een complexloze manier met fijne melodieën en leuke uptempo nummers die nog lang na het concert ook in je hoofd blijven verder klinken. Met de nodige Britse flair ging Baxter Dury van het ene lied naar het andere, worstelend met de podiumbelichting. Het aanvankelijk nog wat twijfelachtig reagerende publiek ging in de loop van het concert ook mee in dit enthousiasme en naar het einde toe kon iedereen met een aangenaam gevoel de zaal verlaten.

Met de betere nummers uit zijn vorige albums wist Baxter Dury het tempo hoog te houden en met afsluiter en enige bisnummer ‘Cocaine Man’ beleefde de zaal zijn leukste moment van de avond. Als hij het niveau van ‘Happy soup’ weet aan te houden mogen we nog veel moois verwachten van deze Britse zanger. Jammer genoeg krijgt zijn album voorlopig weinig airplay, want we zijn er zeker van dat hij meer mensen zou kunnen bekoren.

Setlist
Francesca’s party
Isabel
Leak at the disco
Afternoon
Happy soup
Trellic
Picnic on the edge
Fungus hedge
Lucifer’s grain
Claire
Hotel in Brixton
The sun
Cocaine man

Baxter Dury MySpace

Album verdeeld door EMI