Verslag Cairo Liberation Front, Cactus Muziekcentrum, 6 maart 2015

door Daan Leber

Na een gesmaakte passage op Dour probeerden de heren van Cairo Liberation Front leven in Bruges la morte te blazen. Een avondje trachten te bewegen op Arabische beats sloegen wij niet af.

Nosedrip kreeg de ondankbare taak om te openen voor Cairo Liberation Front. De man slaagde er in om bij de aanwezigen af en toe een voorzichtig danspasje te ontlokken met een set die vooral bestond uit uitstekende house en techno. Die mix werd af en toe gekruid met wat Oosterse geluiden en een streepje soul.

Cairo Liberation Front

Cairo Liberation Front veegde vanaf het begin de voeten aan het rookverbod. Lustig wierrookstokjes ontstekend trapten zij hun optreden af. De eerste tonen electro chaabi werden op het publiek afgeschoten, dat niet meteen wist hoe het moest reageren. Pas toen de mc handdoeken uitdeelde en iedereen aanmaande om die in het rond te zwaaien schoot het feestje op gang. Het vuur kwam nog extra aan de lont toen het Arabisch voor het Engels werd geruild. Een geflipte remix van 50 Cents ‘In da club’ zorgde voor een meer laidback momentje, dat echter niet lang mocht duren. Onder dreiging van een waterpistool met wodka werd konden de geflipte dansmoves weer bovengehaald worden. Na enkele fonetische meezingmomentjes werd het vervolgens tijd voor de Beastie Boys. Van hun ‘Intergalactic’ bleven enkel de raps over, de rest werd nauwkeurig vervangen door Egyptische beats. Het bleek een constante in de set te zijn. Telkens wanneer de aandacht dreigde te verslappen, werd een Westers nummer binnengesmokkeld. Zo kwam ‘We dem boyz’ op het juiste moment, waarna een wilde finale werd ingezet. Het publiek annexeerde de schaarse podiumruimte, waarna een sitdown georkestreerd werd. Hoewel de verschillende randelementen van het optreden ietwat voorspelbaar waren, deden ze nog steeds hun werk om de juiste sfeer te zetten. Het werd dan ook duidelijk dat Cairo Liberation Front steeds meer en meer een geoliede machine wordt. Er was eerst een gewenningsperiode nodig voor het publiek zich te volle gaf, maar uiteindelijk kwamen de meesten wel los.

Insein Radio mocht vervolgens proberen om de aanwezigen wat naar adem te laten happen, maar besloot dat vakkundig te negeren. Van dubstep werd overgeschakeld naar harde trap en vervolgens hiphop. Na een streepje Omar Souleyman schakelden ze langzaam over naar meer techno-achtige nummers.

Muziekcentrum Cactus programmeert binnenkort nog Nordmann (13.03), Paul Weller (12.04) en onder meer Liesa Van der Aa, The Notwist en verschillende andere artiesten in het kader van More Music! (15.04-18.04). Info en tickets vind je op hun website.

Site Cairo Liberation Front

Facebook Nosedrip

Facebook Insein Radio