Verslag Chairlift in de Charlatan (via Democrazy) op 21.02 – hypnotiserend goed

door Tiffany Devos

Dinsdag 21 februari was er in Café Charlatan een band te gast die jullie allen wellicht bekend is door het nummer ‘Bruises’ dat in een iPod Nano-reclame werd gebruikt enkele jaren geleden en het toch nog tot in de setlist schopte. Inderdaad, Chairlift. Ze brachten in januari een kersverse plaat doorspekt met onmiskenbare 80’s invloeden uit. Genoeg reden om de groep live te gaan checken.

Chairlift wordt in Europa vergezeld door het mysterieuze o F F Love dat het publiek al even moet warm maken voor het duo het podium bestijgt. Een gemutste en gesluierde man dook de zaal in om de mensen dichter te lokken voor wat komen zou. Wat volgde was een one man band die onder voorgeprogrammeerde beats en synthesizerklanken danste en met veel effect op de stem zong. Achter hem zagen we visuals van dansende mensen, dat ging van hiphop-optredens tot vintage televisieshows waarin boybands hun beste danspasjes voorzetten, en dit allemaal vaag en vertraagd. Hij kwam ook in het publiek dansen wat zorgde voor een gênant gebeuren terwijl “would you dance if I’d ask you to dance?” op het scherm verscheen. Zijn identiteit bleef de hele tijd verhuld, hoewel naast zijn muziek ook een 2pac-shirt zijn voorliefde voor hiphop-invloeden verried.

Tijd voor de hoofdact nu. Slaagt Chairlift erin hun verslavende hooks ook live over brengen? Geen twijfel mogelijk. Ze deden het echter niet met z’n tweetjes, maar hadden drie man extra bij om al de instrumenten te kunnen bespelen. Want die 80’s keyboardsound, hyperactieve synths en gitaarsolo’s komen niet uit het niets. Daar heb je personeel voor nodig, wat zorgde voor een volle klank die als duo niet realiseerbaar zou zijn.

De band zette in met de opener van het album ‘Sidewalk Safari’ om met vintage pianoriedeltjes onmiddellijk de toon te zetten van de avond. Zangeres Caroline haalde haar castagnetten boven en eiste de spotlights op. Alle ogen waren vooral op de frontvrouw gericht die al dansend het publiek hypnotiseerde en losschudde. Het was echter voornamelijk die Kate Bush-esque stem die de show stal. Het maakte niet uit, hoog of dieper in de keel, ze klonk altijd even geweldig en kan meer octaven aan dan goed is voor de gemiddelde mens. Het andere lid, Patrick, hield zich meer op de achtergrond, hoewel hij met zijn zompige baslijnen de volledige basis van hun sound op zijn schouders draagt.

Op een dik halfuur – een schatting, want de tijd vloog voorbij – draaiden ze er bijna de volledige nieuwe plaat door, zonder de belangrijkste nummers van ‘Does You Inspire You’ uit 2008 te vergeten. Als extraatje was er ook een Franstalig nummer, in feilloos Frans welteverstaan, niet wat je verwacht van New Yorkers. Dat Caroline ooit in Brussel studeerde is hier waarschijnlijk niet vreemd aan.

Chairlift klonk vintage, maar toch vernieuwend. Ze klonken intens, maar toch upbeat. En catchy hé, je denkt toch niet dat we naar huis gingen zonder “Is it amnesia? Amanaemonesiaaaaa? Mistaken for magic.” te zingen.

Setlist:
1. Sidewalk Safari
2. Le Flying Saucer Hat
3. Take It Out On Me
4. Wrong Opinion
5. Ghost Tonight
6. Frigid Spring
7. Met Before
8. Guilty As Charged
9. Planet Health
10. Bruises
11. I Belong In Your Arms
Encore
12. Cool As A Fire
13. Evident Utensil
14. Amanaemonesia

Democrazy zet binnenkort onder meer Casiokids (02.03), Still Corners (27.03) en Peter Doherty (10.04) op verschillende Gentse podia. Klik hier voor tickets, de volledige agenda en verdere info.

Chairlift live zien kan binnenkort in Tourcoing (Le Grand Mix, 03.03, info & tickets) en Brussel (Botanique, 04.03, info & tickets).

Chairlift website

o F F Love Facebook

Album verdeeld door Sony Music