Verslag Clipping. + Fujako, De Kreun Kortrijk, 11 november 2014

door Daan Leber

Voor Clipping. en Fujako was het tweede Belgische optreden in drie dagen. Beiden staan bekend voor hun experimentele aanpak waarbij noise, elektronica en hiphop met elkaar vermengd worden. Eerstgenoemde band gaat meer richting hiphop, de andere beweegt zich naar het elektronische spectrum.

Fujako staat voor hun elektronische wall of sound bekend, in De Kreun gooide het Portugees-Franse duo het echter over een ietwat andere boeg. De beats waren snoeihard, maar live kwamen de hiphopinvloeden veel duidelijker aan bod. Enkele malen kwam er een virtuele mc aan te pas, waardoor de verteerbaarheid van de muziek omhoog ging. Andere inspiraties waren ook merkbaar. Een enkele keer injecteerden de heren iets wat je kan omschrijven als Oosterse muziek, maar dan elektronisch aangepast. Hierdoor kreeg het geheel de gelaagdheid die op plaat soms eens kan ontbreken.

clppng

Vervolgens was het de beurt aan Clipping. De heren hadden er, ondanks de lage opkomst, duidelijk zin in. De set trapte af met een snedige acapella die naadloos overging in ‘Inside out.’ Op een haast onmenselijke snelheid werden de teksten op het publiek afgevuurd. Live bracht het drietal de meest behapbare nummers, waarbij de noise-elementen tot een minimum gehouden werden. Zo was ‘Summertime’ een voorbeeld van quasi-conventionele standaarden binnen het hiphopgenre. Om dit van tegengewicht te voorzien lastte de mc een pauze in, waarna de “dj’s” een instrumentaal intermezzo invoegden. Hier werden alle registers opengetrokken, waardoor het geheel verdacht leek op de set van voorprogramma Fujako.

Na een kleine 10 minuten was de pauze over, en kwam de frontman weer op. ‘Body and blood’ werd voorafgegaan door een check-up van het publiek haar moreel, en besloot zowaar met elektronica die in de betere club niet zou misstaan. Aansluitend besefte de mc dat interactie vanop het podium maar eenrichtingsverkeer is, en stapte hij het publiek in. Uitdagend, en letterlijk in your face, vertelde hij met minimale muzikale begeleiding een “verhaal” waarin iedereen uit de zaal op de korrel werd genomen. Toch stelde Daveed Diggs zich tussen de songs door heel bescheiden op en bedankte hij op een aandoenlijke manier de aanwezigen. Na een kleine drie kwartier werd met het toepasselijk getitelde ‘Ends’ een uitmuntende performance afgesloten.

Een volledige concertkalender, info en tickets vind je op de site van De Kreun. Ze programmeren binnenkort onder andere Trans Am (12.11), Asian Dub Foundation Sound System (14.11) en Harbinger Soundclash vol. 2 (15.11)

Clipping website

Fujako Facebook