Verslag Crystal Castles in de AB op 10 december – zweterige danstempel

door Anke Verbeke

De derde boreling van het gevierde elektropunkduo Crystal Castles zag vorige maand het levenslicht en dat vroeg uiteraard om de nodige livebekrachtiging. Die kregen we gisterenavond in een op het nippertje uitverkochte AB, waar zangeres Alice Glass en Ethan Kath het beste van zichzelf gaven in een stomende set, zoals we ze enkel van hen gewoon zijn.

Het is zeker niet de eerste keer dat het tweetal onze contreien aandoet. Ondergetekende herinnert zich hun legendarische passage in TRIX nog steeds levendig. Een logisch gevolg van zoveel livegeweld is dat de groep doorheen de jaren een levendige reputatie wist op te bouwen. Een optreden van Crystal Castles is een explosief gebeuren waar altijd wild op en neer gesprongen wordt en dat nooit verveelt.

Met een kleine, doch karakteristieke vertraging betraden de twee het podium onder luid en ongeduldig gejoel. De meute toeschouwers had het bij wijze van zoethouder namelijk moeten doen met een new wave-dj. Veel genot voor het oor, maar weinig actie op het podium dus. En dat terwijl iedereen voor slechts één ding gekomen was: namelijk dansen op de bezwerende beats en hotsende synths van Crystal Castles.

Ditmaal ook nog in formatie versterkt door een drummer toverden Glass en Kath de AB in no time om tot een zweterige danstempel die bij momenten verdomd veel weg had van de Pukkelpopse Boiler Room. Glass’ schelle zang zindert door je heen als de naweeën van een nachtmerrie, maar is tegelijk pertinent aanwezig. Dat stemgeluid in combinatie met de gelaagde zwerm van synthklanken die Kath op de zaal afstuurde, walste alle aanwezigen genadeloos plat. Hoewel het duo met ‘Baptism’ al meteen een treffer van formaat in de ring smeet, bleef het publiek nog even afwachtend. Wanneer vaste waarde ‘Alice Practice’ dan weer ingezet werd, kon niemand anders dan zich met volle overtuiging over te geven aan de extase.

De twee voorzagen ons van een visuele en vooral auditieve trip waar wij geen seconde bij konden stilstaan. Van persoonlijk contact moeten we het daarentegen nooit hebben bij Crystal Castles. Terwijl Kath een hele show een beetje afwezig uit zijn ivoren toren staart en Glass dan weer in een geheel ander universum vertoeft, weet het duo elke keer weer een beklemmende muur van energie en decibels op hun toeschouwers af te sturen. Na een beklijvend encore en een luid meegekeeld ‘Not in Love’, waarvoor The Cure-zanger Robert Smith op plaat de vocals heeft verzorgd, gaf Crystal Castles er de brui aan.

Hoewel de groep nog beter lijkt te aarden in een kleinere zaal, die ze zo in een wip transformeren naar een stomende dansbiotoop, wisten ze hun eclectische muziek met de hulp van een bombastische lichtshow ook in de grote AB tot haar recht doen komen. Afgezien van enkele hartkloppingen en spontane adrenalinestoten hebben we weer eens een legendarische Crystal Castles-rave overleefd. Dat er zo nog veel mogen komen.

De AB programmeert binnenkort onder meer Praga Khan (17.01), ABBota (01-02.03) en Poliça (19.03). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Crystal Castles website

Album verdeeld door Universal Music