Verslag Crystal Castles in TRIX op 25 november 2010 – Waar meesterschap en chaos elkaar groeten

door Indiestyle

De temperatuur steeg gisterenavond drastisch in de gezellige zaal, boven in Trix, een perfecte locatie om de Canadezen van Crystal Castles opnieuw aan het werk te zien. Het is er vrij donker en klein waardoor de underground sfeer waar de groep om bekend staat behouden bleef. De waanzinnige lichtshow die de chaos van hun muziek aanvult, kwam zo eveneens tot uiting.

Het duo is op zich een contradictie. Producer Ethan Kath negeert het publiek heel de show lang door zich te verschuilen achter zijn kap, terwijl de compleet geschifte vocaliste Alice Glass niets anders doet dan interageren met de fans. Dit doet ze onder meer door volledige nummers op versterkers te gaan staan, water uit te delen en te vloeken tussen songs door. Niet zo verwonderlijk dus dat de groep vanavond vooral mannelijke studenten deed afzakken naar Antwerpen.

Het ijs breken deed Crystal Castles met ‘Fainting Spells’. Voor het podium gingen al tientallen armen de lucht in, een mooie opwarming. Vervolgens kregen we de geniale single van de nieuwe plaat ‘Baptism’. Opvallend is dat ze gedurende heel hun Europese tour bijna altijd dezelfde setlist spelen. Het is een goede, dat wel, maar wat variatie kan natuurlijk nooit kwaad als je het ons vraagt. Na dit bombastische begin ging wat meer de experimentele toer op met ‘Courtship Dating’, ‘Crimewave’ en ‘Air War’. Al die studenten die onder tussen helemaal in trance waren van de doorborende, schrille beats die zich diep in hun hersenen nestelden, geraakten meer en meer enthousiast. Daarna kwam het absolute hoogtepunt van de show beginnende met ‘Alice Practice’, gevolgd door het fenomenale ‘Black Panther’.

Na deze dubbele explosie was het tijd om wat nieuwe biertjes te gaan halen en in een zee van elektronica te duiken met ‘Celestica’ en ‘Reckless’. ‘Empathy’ daarentegen neigde wat meer naar dubstep, hetgeen aantoont dat op de nieuwe plaat toch wat is veranderd qua sound. Na amper een uur ging Crystal Castles het podium al af, véél te snel voor een band met 2 platen in hun valies. Gelukkig kwam er dan toch nog een korte bisronde. Alice liet zich nog eens volledig gaan tijdens ‘Yes No’ waarin meesterschap en chaos elkaar nog een laatste keer groetten in Trix.

Crystal Castles live meemaken is een unieke ervaring die niet iedereen zal bekoren. Tijdens hun shows leveren ze het bewijs dat toegankelijkheid en kwaliteit niet noodzakelijk complementair zijn aan elkaar.

Setlist:

Fainting Spells
Baptism
Courtship Dating
Doe Deer
Crimewave
Air War
Alice Practice
Black Panther
Celestica
Empathy
Reckless
Untrust Us

Intimate
Yes No