Verslag en foto's Black Box Revelation in de AB op 10.04 – kracht niet verloren

door Yanni Ratajczyk

De twee heren van Black Box Revelation zijn teruggekeerd van een tour op het Amerikaanse vasteland, waarbij ze in het voorprogramma stonden van Jane’s Addiction. Amper aangekomen stond hen een grote thuismatch te wachten: een optreden in de AB, een zaal die bij de jongens nog altijd op een voetstukje staat.

Black Box Revelation
Black Box Revelation
Black Box Revelation
Black Box Revelation
Black Box Revelation
Black Box Revelation
Black Box Revelation
The Jim Jones Revue

Foto’s door Gitte Hoefkens

Black Box Revelation heeft, met de 3 langspelers die ze ondertussen uit hebben, al een live reputatie kunnen creëren in België. Toch was dit een speciale gelegenheid: fans zijn benieuwd hoe een band, na verschillende tours in het buitenland, ontwikkeld is en wat een optreden in het thuisland nog betekent.

Algauw bleek dat het wel snor zat met de groep. De oren in de zaal werden gespitst toen het duo van wal stak met het jachtige ‘Set Your Head On Fire’. Wie dacht dat Black Box Revelation was gekomen om droog hun laatste plaat voor te stellen had het mis: al snel volgden er oudere nummers als ‘Gravity Blues’ en ‘Never Alone Always Together’. Deze hadden duidelijk hun kracht nog niet verloren en zetten het publiek onmiddellijk in lichterlaaie.

Al snel volgden andere hoogtepunten: we hoorden iedereen Rararara meebrullen in ‘Rattle My Heart’ waarna de hele zaal een serieus adrenalineshot toegediend kreeg met ‘I Think I like You’ en ‘Do I Know You’, die live vlotjes aan elkaar genaaid werden. Voor het Belgische publiek had de band ook een specialleke klaar liggen. Ze kondigden een nieuw nummer aan: ‘Crazy White Men’ was live voor het eerst een feit en viel goed in de smaak.

Na het slepende ‘Here Comes The Kick’ verdwenen Jan en Dries van het toneel. Natuurlijk had de groep recht op een bisronde. Deze kwam een beetje traag op gang door een technisch probleempje met de gitaar (bij ‘Here Comes The Kick’ had Paternoster al wat last van iets te hardnekkige Feedback), gelukkig bedierf dit de sfeer niet. Hierna werd ‘My Perception’ ingezet, hun voorlaatste single die heel wat airplay kreeg op StuBru. Eindigen deden Jan en Dries met ‘Sealed With Thorns’, een episch jamnummer van de laatste plaat waarna de heren ons achterlieten met een heerlijk verzadigd gevoel.

Wat hebben we nu geleerd van deze avond? Dat Black Box Revelation nog steeds in het rijtje van Belgiës beste live acts staat. Dat ze nog steeds een goede definitie kunnen geven van bluesrock, waarbij de gitaar en stem snijden als scheermesjes en de wonde wordt gedept door kletterende drums. En dat ze binnenkort misschien wel één van onze beste exportproducten zijn.

De AB zet binnenkort onder meer The Dandy Warhols (27.04), Bass Drum Of Death (20.05) en Bob Mould (03.06) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Black Box Revelation live zien kan binnenkort onder meer op volgende datums en plaatsen:
11.04 AB, Brussel – info & tickets
23.04 Le Splendid, Lille – info & tickets
26.04 Effenaar, Eindhoven – info & tickets
27.04 Luxor Live, Arnhem – info & tickets
28.04 Mezz, Breda – info & tickets
04.05 Puntpop, Wuustwezel – info & tickets
08.05 Vooruit, Gent – info & tickets
07.07 Cactusfestival, Brugge – info & tickets
12.07 Dour Festival, Dour – info & tickets

Black Box Revelation website

Album verdeeld door PIAS