Verslag en foto's Ik Zie U Graag festival, Mezz Breda, 2-4 december 2011

door Andre Joosse
School Is Cool
School Is Cool
School Is Cool
Intergelactic Lovers
Intergelactic Lovers
Blackie & The Oohoos
Broken Glass Heroes
Broken Glass Heroes
Charlie Jones Big Band
Charlie Jones Big Band
Douglas Firs
Drums Are For Parades
Mintzkov
Mintzkov
Rosalien
Superlijm
Teddiedrum
The Hickey Underworld
The Hickey Underworld
Yuko

Nederlanders houden van Belgen. Niet alleen voor de mooie steden, het bier, de chocolade en de friet, maar zeker ook voor de muziek. Diverse Nederlandse poppodia houden dan ook regelmatig een Belgische avond. Mezz uit Breda vindt een avond te zuinig en maakt er een driedaags event van.

Ik Zie U Graag is een festival dat de Hollanders kennis laat maken met het beste uit België. Naast muziek is er ook fotografie van onder andere Alex Vanhee, Greetje van Buggenhout en Rob van Hoesel. Ook geven Triggerfinger-bassist Monsieur Paul en Gorki-frontman Luc De Vos een dj set. Er is Belgisch bier en op een scherm is Kabouter Wesley te bekijken.

Het festival begint op vrijdag rustig in Mezz Café. Douglas Firs is een goede opener en brengt al snel sfeer in de Bredase zaal. Een van de oefenruimtes is ook met een klein podium uitgevoerd. Hier mag de schone Leuvense Roselien haar liedjes brengen. Gewapend met een akoestische gitaar, een sampler en een schitterende stem laat ze het kleine zaaltje genieten. In de grote zaal is inmiddels Broken Glass Heroes begonnen aan hun laatste optreden in Nederland. De band van Tim Vanhamel en Pascal Deweze laat Breda nog een keer genieten van hun sixtiespop met gepolijste Beach Boys-melodieën.

Van het laatste Nederlandse optreden naar de eerste doortocht in Nederland. Hoewel Superlijm al een aantal jaren aan de weg timmert in België, zijn ze over de grens nog erg onbekend. Een festival als dit is dan ook de ideale kans voor een Nederlandse première. Zo leren we dat de bandnaam uitgesproken dient te worden als superlame en dat hun jaren 90 poprock alles behalve lame is. De weg naar het noorden is nu bekend, laten we hopen dat ze deze vaker zullen afleggen.

Ook op zaterdag staan er verrassende concerten op de affiche. Mintzkov geeft de akoestische show waarmee ze in België door de theaters toeren. Veel nummers worden op deze manier opnieuw uitgevonden en blijken zelfs sterker dan in de hardere elektrische uitvoering. Het concert staat bij vele bezoekers al als hoogtepunt beschreven, maar ook Yuko staat vanavond op het programma.

Yuko speelt alternatieve indie, qua stijl dichten ze het gat tussen Jónsi en Radiohead. Opvallend is de jazzy stijl van de drumster, die naast haar drumstel een heel assortiment van rammelend materiaal meegenomen heeft voor het perfecte ritme. Ook andere bandleden vullen de nummers aan met verschillende attributen waaronder feesttoeters en zelfs een koffiemolen. Hoewel het wat lachwekkend lijkt, voegen alle geluidjes wel wat toe aan het bijzondere Yuko-geluid. Volgend jaar op het hoofdpodium?

Weinig verrassingen, maar wel de gevestigde namen op de laatste dag van het festival. Buurman was al eerder in Mezz en opent de zondag met zijn Nederlandstalige popmuziek. De grote zaal is vanavond gereserveerd voor Intergalactic Lovers en het steeds populairder wordende School Is Cool. In het Mezz Café staat vanavond ook Teddiedrum. Het besnorde duo speelt jaren 80 electronica. Met weinig licht, veel rook en diverse synthesizers maakt Teddiedrum van het café een volwaardige discotheek. Intergalactic Lovers geeft een nette set weg. De uptempo nummers doen het goed in Breda, maar bij de langzamere songs verliest de band de aandacht. Hoewel er erg weinig aan te merken is op de band uit Aalst mag het net allemaal iets feller.

School Is Cool is zonder enige twijfel het hoogtepunt van het festival. De zaal staat vol en de band wordt verwelkomd als een goede vriend na een lange afwezigheid. Vorig jaar stond School Is Cool ook op Ik Zie U Graag en gaven ze een optreden op Breda Barst, met als resultaat dat de band in Breda net zo beroemd is als in België. Voor de groep is het even wennen, een groot aantal mensen zingt uit volle borst mee. Het enthousiasme spettert van het Mezz-podium af. De bandleden genieten van elke noot en dat slaat over op het publiek. School Is Cool is de perfecte afsluiter van een festival waar vele bezoekers nieuw Belgisch talent hebben kunnen ontdekken.

Ik Zie U Graag website

Mezz website