Verslag + foto's Ólafur Arnalds in Botanique op 14 maart – het sombere als kunst

door Anke Verbeke
Olafur Arnalds
Olafur Arnalds
Olafur Arnalds
Olafur Arnalds

Foto’s door Anna Sebok

Aangezien ondergetekende sinds jaar en dag een onverklaarbare mystieke fascinatie voelt voor al wat van IJslandse bodem is, kon een bezoek aan Botanique, waar afgelopen woensdag de IJslandse componist Ólafur Arnalds geprogrammeerd stond, niet overgeslagen worden. Meneer Arnalds had de zaal zonder veel moeite doen uitverkopen waardoor de Orangerie gevuld was met verwachtingsvol ogende toeschouwers. Brengt de man zijn muziek met evenveel magie als op cd? Al snel werden al die verwachtingen ingelost, en hoe.

Evenzeer als Arnalds alle menselijke emoties tastbaar maakt en zijn songs weet te doordrenken van de tristesse, kan hij als geen ander een stemming scheppen die iedereen de adem ontneemt. Met slechts twee strijkers aan zijn zijde was de IJslander met aanzienlijk minder muzikale manskracht komen aanzetten. Waar velen vonden dat dit de grootsheid van zijn composities teniet deed, zagen wij dit net als een kans om de intimiteit nog meer te doen groeien in dit besloten gezelschap. Dit was een kans die op podium met beide handen gegrepen werd.

Ólafur Arnalds verbaasde zijn publiek met zijn tedere uitvoeringen van ‘Lj’osio en ‘Erla’s Waltz’. Doorheen de avond verveelde geen enkele noot en werden we steeds verder meegesleept in Arnalds’ teerhartige relaas van weemoed en droefenis. Hier en daar durfde Ólafur wat welkome effecten en samples doorheen zijn composities te husselen, terwijl hij duchtig experimenteerde met diepe bassen. Van ons had hij dit zeker meer mogen doen, want hoewel eenvoud en simpliciteit de grootste troeven zijn van Arnalds’ muziek, lag de valkuil van de eentonigheid vaak om de hoek te loeren.

Toch blijven we vol genegenheid terugdenken aan dit concert, vooral wanneer we ons de grote overwinning van de avond, Ólafurs uitvoering van het broze ‘Poland’, een nummer dat het resultaat werd van een dag stevig nakateren van de Poolse vodka, weer voor de geest halen. Ólafur Arnalds wist het sombere weer tot kunst te verheffen en liet zijn diep vertederde publiek geen seconde in de steek door het te overspoelen met golven van ontroerende melodieën.

Botanique zet binnenkort onder meer Morning Parade, The Cast Of Cheers en Maps & Atlases op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Ólafur Arnalds website

Album verdeeld door Konkurrent