Verslag en foto's Peter Doherty in de Vooruit Gent op 10.04 – altijd iets te beleven

door Pieter Verhaeghe
Peter Doherty
Peter Doherty
Peter Doherty
Peter Doherty
Peter Doherty
Peter Doherty
Peter Doherty

Peter Doherty speelde op 10 april in de Vooruit te Gent (via Democrazy). Pieter Verhaeghe trok op pad om een reeks foto’s te maken. Louis Janart schreef onderstaand verslag.

Naar een optreden gaan van Peter Doherty is altijd een beetje afwachten wat de avond brengen zal. Vanavond was dat in de Vooruit in Gent niet anders. Zijn reputatie heeft de Brit na vele afzeggingen absoluut niet mee en even zag het ernaar uit dat het ook vandaag fout zou aflopen.

Met een half uur vertraging kwam de heer Doherty op het podium en waarschijnlijk had iemand hem gezegd dat we momenteel niet echt typische lentetemperaturen beleven. Warm ingeduffeld met een jas en sjaal zette hij de eerste noten in van ‘Last of the English Roses’, de eerste single van zijn soloplaat uit 2009. De grote concertzaal van de Vooruit was goed gevuld voor dit optreden op het verjaardagsfeestje van Democrazy en de verwondering sloeg toe wanneer Doherty na een viertal nummers alweer het podium verliet en afscheid nam van iedereen. “Komt hij nog terug” was het gevoel dat op dat moment overheerste, want veel had de man zeker en vast nog niet laten horen.

Zichtbaar onder invloed van bepaalde geestverruimende middelen (we laten hierbij even in het midden over welke het hier gaat) kwam hij dan toch terug, waarop een nogal warrige, maar bij momenten ook grappige situatie ontstond op de eerste rijen. Verschillende mensen riepen de zanger zaken toe waar hij ook elke keer op inging en de verschillende cadeautjes telkens vergezelde van een soms onverstaanbaar gebrabbel.

Het repertoire waaruit Doherty kan putten om een concert op te bouwen is natuurlijk indrukwekkend. De nummers die hij samen met kompaan Carl Barat schreef tijdens zijn periode met The Libertines alsook de liedjes van zijn laatste groep Babyshambles zijn echte anthems. Van die typische songs waarmee je een ganse zaal op je hand krijgt en er zich bij de fans bijna uitzinnige taferelen voordoen. Alleen jammer dat hij deze pittige momenten bij wijlen afwisselt met echt zielige passages in zijn setlist. Nummers waarvan de man de tekst of de melodie maar half meer kent en niet verder geraakt dan (opnieuw) wat onverstaanbaar gebrabbel.

Saai kan je een optreden van Peter Doherty nooit noemen, want er gebeurt altijd wel iets. Het is alleen jammer dat iemand met zijn talent ook dermate labiel is dat hij niet altijd fysiek in staat is om de geniale nummers van zijn platen ook live naar voor te brengen. Wie nog nooit naar één van Doherty’s optredens geweest is, moet dat beslist eens doen. Al was het maar voor dat ene nummer waarmee iedereen altijd en overal uit de bol gaat: ‘Fuck Forever’.

Democrazy zet de komende dagen onder meer Daniel Johnston en Balthazar op verschillende podia van de Vooruit in het kader van 30 Jaar Democrazy. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info. Lees zeker ook het interview dat we enkele weken geleden hadden met Eric Smout, coördinator en artistiek leider van Democrazy.

Peter Doherty Speelt vanavond live in Tivoli te Utrecht (info & tickets).

Peter Doherty website