Verslag en foto's PIAS Nites in Tour & Taxis op 16.02: jubileum in stijl

door Tom Peeters

In 1983 zijn Kenny Gates en Michel Lambot het grondig beu dat ze nergens in België hun favoriete alternatieve platen kunnen vinden. Ze besluiten dan maar zelf vinyl te importeren vanuit walhalla Londen. Oorspronkelijk laden de mannen zelf hun auto vol, maar het duurt niet lang voor PIAS een professionele distributiemaatschappij is. Dertig jaar later heeft de tanende platenverkoop nog altijd geen vat op PIAS en viert de platenfirma zijn jubileum in stijl met een tweedaags festival in Tour & Taxis.

TOM SMITH (EDITORS)
TOM SMITH (EDITORS)
TOM SMITH (EDITORS)
TOM SMITH (EDITORS)
TOM SMITH (EDITORS)
MOGWAI
MOGWAI
MOGWAI
MOGWAI
AGNES OBEL
AGNES OBEL
AGNES OBEL
AGNES OBEL
DAAN
DAAN
DAAN
DAAN
FIRST AID KIT
FIRST AID KIT
FIRST AID KIT
FIRST AID KIT
LISA HANNIGAN
LISA HANNIGAN
LISA HANNIGAN
OSCAR & THE WOLF
OSCAR & THE WOLF
ROSCOE
ROSCOE

Foto’s door Xavier Marquis

Oscar and the Wolf bestaat nog maar een dik jaar, maar dat geef je de Gentenaren niet aan wanneer ze je van op een podium in de ogen priemen. Een uitbarsting van vreugdevolle indiepop doorbreekt hier en daar de breekbare, ietwat melancholische muziek van de band. Oscar and the Wolf knipoogt uitdrukkelijk naar schoon folkvolk als Bon Iver en Fleet Foxes en vervolledigt daarmee het Belgisch clubje waarin ook Isbells en The Bony King of Nowhere kamperen.

Dat Agnes Obel anno 2011 de Belgische hitlijsten kan bestormen met klassiek gestoelde pianoballades drukt de sporadisch opduikende misantroop in ons stevig de kop in. De frêle Deense vertedert hartjes door op haar indrukwekkende vleugelpiano schattige versies te spelen van de nummers van haar gouden plaat ‘Philharmonics’. Dat Obels vingervlugge toetsengeaai enkel ondersteuning krijgt van een celliste, maakt dat de blondine qua geluid redelijk beperkt is, maar ze zet niettemin een bekoorlijk concert neer dat majestueus opbouwt naar radiohitje ‘Riverside’.

Lisa Hannigan kan je kennen als mierzoete antagonist van Damien Rice in ‘9 Crimes’. Jarenlang tourde Hannigan rond met haar Ierse landgenoot, maar tegenwoordig doet ze het op haar eentje. Nu ja, de singer-songwriter verzamelt live wel een legertje getalenteerde muzikanten rond zich om haar charmante traditionele Ierse folk te spelen. Bekoort het publiek ook met haar stuntelige pogingen om Frans te spreken én te zingen.

Dat PIAS Nites gemoedelijk is zoals het een verjaardagfeestje betaamt, bewijst de aankleding van de zaal. Rustig enkele pinten klieven kan in de versgekochte kringwinkelzetels en ook een potje pingpong behoort tot de mogelijkheden. Doordat deze jongen in een prestigeslag verwikkeld geraakt waarin hij maar uitermate nipt de duimen moet leggen, gaat het grootste deel van het concert van Editors-opperhoofd Tom Smith aan ons voorbij. De aan de piano gebrachte akoestische versie van ‘Escape the Nest’ klinkt niettemin veelbelovend.

Kleine meisjes worden groot. Een boutade die zeker geldt voor de Zweedse zusjes van First Aid Kit. Tegenwoordig staat een drummer Klara en Johanna Söderberg bij, maar dat neemt niet weg dat het nog altijd de angstaanjagend glasheldere stemmen van de meisjes zijn die het meeste indruk maken. De manier waarop ze in kleurrijke oosterse gewaden met hun lange hippieharen staan te zwieren op klassenummers als ‘I Met Up With A King’ en ‘The Lion’s Roar’ heeft dan weer veel weg van een betoverend sekteritueel.

Het zijn goede tijden voor Mogwai. Nu Glasgow Rangers (waar de band ooit ‘Scotland’s Shame’ aan opdroeg) in curatele gegaan is, kan de Schotse landstitel hun favoriete ploeg Celtic Glasgow nog moeilijk ontsnappen. We weten niet of het er iets mee te maken heeft, maar de postrockdino’s komen live erg sterk voor de dag. In een soort van carrière-best of blazen ze het publiek meermaals compleet weg, al blijft het spijtig dat de podiumpresence van de band minder interessant is dan een kappersbezoek van koningin Fabiola.

PIAS Nites zet vanavond nog onder meer 2manydjs, Modeselektor en M83 op de affiche. Klik hier voor tickets, de volledige line up en verdere info.