Verslag en foto's Scissor Sisters, AB Brussel, 08.10.2012 – extasemeter bijna ontploft

door Pieter Verhaeghe

Foto’s Pieter Verhaeghe, verslag Bart Somers

Als jochie van 5 of 6 plaste ondergetekende ooit op de voetbal van zijn buurjongen, die ongetwijfeld eerst zelf iets veel ergers had gedaan, al schiet ons niet zo meteen te binnen wat precies. Gevolg: een razende buurvrouw die ermee dreigde, als de feiten zich ooit herhaalden, met een schaar de plassende piemel eraf te knippen. Wat effect had als dreigement, gezien lijfstraffen destijds nog niet helemaal verboden waren. Tot zover de eerste keer dat we in ons voor het overige vrij vredevolle leven onder de indruk waren van een schaar. Gelukkig zorgden de Scissor Sisters gisterenavond in de AB voor een veel positievere atmosfeer.

Nadat vaste tour-dj Sammy Jo de zaal al een uur lang op vrij statische wijze had opgewarmd met voornamelijk Boiler Room-tunes, kondigde een in het groot geprojecteerde schaar op hoge hakken aan dat het tijd was voor de main act. Aftrappen deed de groep met een funky discoknaller, we denken ‘Any Which Way’, al kennen we als vervanger van de eerst voorziene reviewer het repertoire van de band niet van voor tot achter en van boven tot onder. We hadden er slechts een acht uur lange stoomcursus Scissor Sisters opzitten alvorens we naar Brussel afzakten. Twee minuten ver in het concert zat de sfeer er al helemaal in, en waarde de geest van de Bee Gees dankzij de hoge stemmetjes al rond in de uitverkochte grote zaal van de AB. ‘Keep Your Shoes On’ en ‘Baby Come Home’ deden het dansfestijn verder losbarsten. Drie nummers volstonden niet alleen voor een feestje van jewelste, ze toonden ook al de enorme veelzijdigheid van de kleurrijke bende.

Helemaal uit zijn dak ging de AB dankzij het duo ‘Inevitable’ en ‘Take Your Mama’. In tegenstelling tot pakweg de lamzakken die de spelers van Standard de laatste weken vaker wel dan niet waren, hebben Scissor Sisters geen vuurpijlen uit het publiek nodig om onmiddellijk het allerbeste van zichzelf te geven. Steeds kreeg je het gevoel dat je met een echte live band te maken had die op het podium werkelijk aan elk lied nog een extra gekruid tintje kan geven. Net als je dacht dat het niet meer beter kon, blies ‘Let’s Have A Kiki’ ons nog meer van onze sokken dan de vorige songs al hadden gedaan. Het hoge LMFAO-gehalte van liedjes als dit zetten het sprekende gemak in de verf waarmee de band schipperde tussen obscure electropop en platte radiotroep zonder aan kwaliteit in te boeten. Knap is dat, en enkel weggelegd voor de happy few.

Kon er nog een tandje bij? Gek genoeg wel. Met ‘Shady Love’ deden de Scissor Sisters er nog een extra schepje bovenop, waarna ‘I Don’t Feel Like Dancing’ de extasemeter quasi deed ontploffen. Plots voelden we zomaar een koude rilling door heel ons lijf en beseften we dat dit voortaan willens nillens één van onze favoriete partysongs aller tijden zou zijn, voor zover dat niet reeds het geval was. Het zorgde in ieder geval voor het perfecte orgelpunt van de reguliere set.

Als eerste bisnummer kregen we ‘Only The Horses’. Bewijzen kunnen we het niet, maar we durven er geld op inzetten dat dit het laatste lied was dat Jonathan Legear hoorde voor hij besloot met zijn Porsche een Tongers benzinestation binnen te knallen. We zijn er zeker van dat zijn advocaat de rechter kan overtuigen dat dit verzachtende omstandigheden zijn, want deze song zou werkelijk iedereen over de rooie doen gaan van opwinding. Afsluiter ‘Music Is The Victim’ zorgde voor een laatste bommetje en dat was er weer eentje dat met een mix van glamrock en Footloose-achtige muziek nog maar eens aantoonde hoe gevarieerd en uitgebreid het klankenpalet van de Scissor Sisters wel is.

Entertainen en je het gevoel geven dat je er echt bij betrokken bent lukt de extraverte Amerikanen ook als de besten. Afscheid nemen deden ze met de woorden “We are Scissor Sisters, and so are you”. Ditmaal waren we eerder toevallig in de AB. De kans is erg groot dat we bij een volgende passage van de band onze kaartjes al lang op voorhand zullen bestellen. En als we je kinderen een goede raad mogen geven: plas nooit op de voetbal van je buurjongen. Hij wordt later misschien wel twee koppen groter dan jij.

De AB zet binnenkort onder meer How To Dress Well (19.10), Sam Sparro (05.11) en The Human League (21.11) op het programma. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Scissor Sisters website

Album verdeeld door Universal Music