Verslag en foto's St. Vincent in Botanique op 28.02 – Jimi Hendrix op hoge hakken

door Tom Peeters
St. Vincent
St. Vincent
St. Vincent
St. Vincent
St. Vincent
St. Vincent
St. Vincent
St. Vincent

Foto’s door Bart Vander Sanden

Is het overdreven te stellen dat St. Vincent – Annie Clark voor mama en papa – een hedendaagse Jimi Hendrix op hoge hakken is? De protégé van Sufjan Stevens heeft al drie platen lang gitaargodin staan in het vakje beroep op haar paspoort. Neem nu het trio songs dat de Amerikaanse virtuose als openingssalvo afvuurt in de Rotonde van de Brusselse Botanique. Op ‘Surgeon’ klauwt het zessnarig instrument onherkenbaar in het rond. ‘Cheerleader’ opent met een zomers Californisch rockriffje om volledig aan stukken gereten te worden door een dreunend refrein. En in het dromerige ‘Chloe in the Afternoon’ doet de zangeres een Björk’ske.

“You’re all legs, I’m all nerves”, zingt Annie Clark in laatstgenoemd nummer. Niet dat die tekstflard op een empirische waarheid gebaseerd is, want haar minuscule leren hotpants bieden een uitstekend zicht op de stelten van de zangeres. Coole griet trouwens, die niet alleen met haar inventieve, tegendraadse oorwormen indruk maakt. Hoe ze uitgelaten met haar gitaar over het podium pogot, doet ze ons denken aan een robot met krampen. Wij houden van dat soort zotheid. Met haar driekoppige begeleidingsband in steun – een drummer en twee synthspelers – surft St. Vincent door haar volledige laatste plaat ‘Strange Mercy’.

Een optreden van St. Vincent heeft iets van een schizofrene ervaring. ‘Marrow’ wordt poeslieflijk ingezet, waarna Clark even later als een tijger in het rond bijt en snauwt. “I think I love you”, miauwt de Amerikaanse dan weer in ‘Actor Out of Work’ om vervolgens compleet berserk te gaan terwijl ze joelt: “I think I’m mad.”

Helemaal uitzinnig zijn de bisnummers. Een waanzinnige arenaversie van ‘Lips Are Red’ uit de tot op dat moment zwaar verwaarloosde debuutplaat ‘Marry Me’ gooit de zaal plat met een huizenhoge gitaarsound, maar zou dat effect evengoed hebben op een volgepakt Maracanã-stadion. Clark gaat uitdagend aan de rand van het podium staan en springt in de pit waar ze al gitaarspelend aan een hondsdolle pogo begint. Het is duidelijk: St. Vincent heeft meer punk in haar kleine teen dan de reünies van de Sex Pistols en de New York Dolls samen. Waarna ze eens braaf terug op het podium als een lief schoolmeisje het publiek schaapachtig bedankt. Schizofreen, we zeiden het al.

Botanique zet binnenkort onder meer Team Me (09.03), New Build (23.03) en Beth Jeans Houghton (30.03) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

St. Vincent speelt vanavond live in Amsterdam (Melkweg, info & tickets).

St. Vincent website