Verslag en foto's The Maccabees in Botanique op 9 februari - indrukwekkend

door Louis Janart
The Maccabees
The Maccabees
The Maccabees
The Maccabees
The Maccabees
The Maccabees
The Maccabees
The Maccabees

Foto’s door Bart Vander Sanden

Het jaar is nog maar pas begonnen en The Maccabees wisten ons al een schitterende plaat te schenken. Anders dan wat we tot nu toe al te horen kregen op hun eerste twee albums, maar wel iets dat het beste deed vermoeden voor hun concert van deze avond.

In de Botanique wisten ze de Orangerie volledig uit te verkopen voor hun eerste passage na een tijd van afwezigheid. Frontman Orlando Weeks richtte zich tijdens het optreden tot het publiek en vroeg zich af hoe hun muziek in deze zaal zou werken ten opzichte van de Rotonde. Achteraf bekeken had hij helemaal geen reden om zich zorgen te maken want hij en zijn groep overtuigden op elk vlak. Nee, van zijn attitude moet Orlando het absoluut niet hebben, al heeft zijn verlegen houding op het podium ook zijn charmes. Niettemin heeft hij een arrogante of zelfvoldane houding niet nodig om het concert naar een hoger niveau te tillen. Van begin tot einde wist de groep te overtuigen in samenhang, opbouw en songs.

Een eerste hoogtepunt waarop het publiek zich helemaal liet gaan kwam er met ‘No Kind Words’. Dit nummer uit hun tweede album ‘Wall of Arms’ ging 2 songs uit hun nieuwe plaat vooraf, waarmee de groep even een rustmoment inbouwde voor ze aan hun ijzersterke middenstuk begonnen. Tijdens dit gedeelte werd vooral tijdens ‘X-ray’ en ‘Can You Give It’ een hoogtepunt bereikt waarmee de groep nog even duidelijk maakte waarom ze over het Kanaal terecht als een veelbelovende band beschouwd worden.

Ook al verklaarden The Maccabees in interviews dat het hen heel moeilijk leek om live liedjes te brengen uit hun nieuwe worp ‘Given to the Wild’, toch kregen ze het publiek op hun hand met acht nummers uit dat album. Juist voor de groep even van het podium ging brachten ze een heel erg sterke live-versie van hun eerste single ‘Pelican’ uit die plaat, nadat Orlando eerst even refereerde naar de beeldhouwwerken in de schitterende tuin van de Botanique.

Een bisronde bestaande uit drie eerder onverwachte nummers was een echt orgelpunt voor een schitterend concert. Wie al onder de indruk was van de studioversie van afsluiter ‘Grew up at Midnight’ moet zich bij het volgende concert van de groep zeker en vast een kaart aanschaffen en luisteren tot welk schitterend niveau dit lied op een podium kan gebracht worden.

Wie er nog niet van overtuigd was dat 2012 het jaar van The Maccabees zou worden, is dat na vanavond zeker en vast wel. Deze groep verdient meer, en we hopen dan ook dat de festivalorganisatoren de groep ook deze zomer naar Belgiƫ en Nederland zullen brengen.

Botanique zet binnenkort fijne acts als Active Child (21.02), Big Deal (01.03) en Team Me (09.03) op de affiche. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere nuttige info.

The Maccabees website