Verslag & foto's Vive La Fête + True Zebra in de AB op 18.01 – feestje zonder einde

door Indiestyle

In de loop der jaren heeft ondergetekende Vive La Fête al een keer of zes zien optreden, en nooit ging het vervelen. Dat was gisterenavond in de AB evenmin het geval. Els Pynoo, Danny Mommens en de rest van de band geven zich steeds volledig, en gisteren was ook het publiek vanaf seconde één erg enthousiast.

Vive La Fête
Vive La Fête
Vive La Fête
Vive La Fête
Vive La Fête
Vive La Fête
Vive La Fête
True Zebra

Verslag Bart Somers, foto’s Pascal Liagre

Om de support act aan te duiden hadden de AB en Poppunt een wedstrijd georganiseerd waaruit True Zebra als winnaar tevoorschijn kwam. Deze eenmansband was voor de meeste aanwezigen een onbekende naam, en wist met donkere en toch dansbare elektronische beats een hoop zieltjes te winnen. In het verleden had Indiestyle al mooie woorden veil voor de eerste release van deze Belgische artiest. Ook live zagen we dat het goed zat. Het best kwam dit tot uiting tijdens de laatste twee nummers.

De zaal aan de Anspachlaan was, in tegenstelling tot vorige passages van Vive La Fête, niet volledig uitverkocht. We gokken dat er in totaal een 1200-1300 mensen waren opgedaagd. De inzet van de groep was ook dit keer weer recht evenredig met de cool van hun gitarist. Recente nummers als ‘Décadanse’ en ‘Pas contrôlée’ gingen broederlijk hand in hand met parels als ‘La Vérité’ die de tand des tijds met glans hebben doorstaan.

Wat ons zorgen baart is de gemiddelde leeftijd van het publiek. Uiteraard hebben de jonge twintigers momenteel andere kopzorgen door examens en dergelijke meer, en waren ze even schaars als de kledij van de zangeres. De zaal zat vooral vol fans van het eerste uur. En hoe je het ook draait of keert, binnen tien jaar laten veel van die mensen zich door wankelende ukjes aanspreken met de gevleugelde woorden oma en opa. Vive La Fête mag dan een klasseband zijn die ook gisteren weer een show van internationaal niveau neerzette, het risico bestaat dat ze dit voor steeds kleinere zalen zullen doen.

En dat zouden we jammer vinden. Brussel kreeg een optreden te zien dat door de hele zaal gesmaakt werd. Je weet natuurlijk waar je je aan mag verwachten bij Vive La Fête. Klassiekers als ‘Maquillage’, ‘Tokyo’ of ‘Nuit Blanche’ word je echt nooit beu en Els zingt ze allemaal met het enthousiasme van een debutante. Het laatste halfuur vulde de groep vooral met goed gebrachte covers van ‘Popcorn’, ‘Alexandrie Alexandra’ en ‘Ace Of Spades’. Als afsluiter kregen we een verrassing: de meer dan voortreffelijke Vive La Féte-versie van ‘A Forest’, met Danny op zang.

Het concert duurde langer dan voorzien en toch zat er niemand af te tellen naar het einde van de show. Een feestje moest het worden, en een feestje was het ook. Op de Facebook-pagina van de groep lezen we dat er in maart al een nieuw Vive La Fête-album zit aan te komen. We kijken ernaar uit, al hopen we dat die plaat ook de weg richting jongere fans vindt. En andersom.

De AB programmeert binnenkort onder meer Dog Is Dead (12.02), Delphic (04.03) en Yo La Tengo (16.03). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Vive La Fête website