Verslag en foto's Cults in TRIX op 14.11: honingzoet optreden

door Tom Peeters
Cults
Cults
Cults
Cults
Cults
Cults
Cults
Cults

Foto’s door Robin Dua

Toen de Sint op zaterdag zijn intrede maakte in Antwerpen met zijn jute zakken vol met zoets, heeft de goede man zijn schimmel ongetwijfeld ook even langs TRIX gestuurd. Dat concluderen we tenminste na het honingzoete optreden van Cults in de Borgerhoutse concertzaal. Het hippe retroduo uit New York – live bijgestaan door drie extra muzikanten – steelt net als op plaat als een bende kleptomane relschoppers bij de Spectoriaanse girlgroups van de jaren ’60 en bij eigentijdse popgevoelige indie kids als Best Coast, Sleigh Bells en Beach House waarna het al die invloeden samen giet om er zondagskinderen van nummers van te smeden.

Nochtans wijst na het eerste nummer niets op een zegetocht. ‘Abducted’, op plaat een frisse zomerbries van een popsong, klinkt rommelig en de stem van zangeres Madeline Follin lijkt nog niet op toerental na een eerder middagdutje. Een ommekeer komt er al gauw met ‘Never Heal Myself’ – Lana del Rey meets Camera Obscura – en wanneer gitarist Brian Obvlivion ‘Most Wanted’ omschrijft als Cults die te veel Belgisch bier drinken eet het publiek uit zijn hand.

Vanaf dan regent het hoogtepunten. ‘You Know What I Mean’ had zo voor een in de vergetelheid geraakt b-kantje van The Supremes kunnen doorgaan en een haast orgastische zingende Follin klinkt alsof ze bloemetjes uitbraakt. ‘Go Outside’ is dan weer een hippie anthem dat knipoogt naar de balearische pop van jj en Air France. Het nummer over de twistrelatie tussen een levenslustige griet en een couch potato krijgt live nog meer panache. Ook het extatische ‘Rave On’ en het met een knetterende noisefinale gezegende ‘Oh My God’ verdienen een vermelding.

Geen kat die weet of Cults ooit meer gaat worden dan het snoepje van de week. Een tegenreactie op een met toeters en bellen aangekondigde hippe band is in de indie wereld nu eenmaal even onvermijdelijk als een beurscrash bij een ratingverlaging van Standard & Poor’s. Aan de fans die toch niet genoeg hebben van de New Yorkers: als we het ons goed kunnen herinneren, krijgt wie braaf is lekkers.

TRIX zet de komende weken onder meer Girls + Spectrals (15.11), Stephen Malkmus & The Jicks (15.11) en Welle:erdball (27.11) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Album ‘Cults’ verdeeld door Sony Music