Verslag en foto’s Franz Ferdinand + Citizens!, Vorst Nationaal Brussel, 7 maart 2014: ontploffingen zonder timing

door Bart Vander Sanden

Wie vorige zomer op Pukkelpop vertoefde weet nog dat er de laatste dag twee heel grote indiegroepen elkaar ’s avond mochten opvolgen op de Main Stage. Voor de verbluffende set van  The XX kreeg je toen een heerlijk bordje Franz Ferdinand voorgeschoteld. De band leek zich toen ontpopt te hebben tot een zeer gedreven festivalgroep. Gisteren kwamen ze tijdens hun nieuwe Europese tournee langs in Vorst. We waren dus benieuwd hoe de heren ondertussen de grote stadions bespelen.

Foto’s door Bart Vander Sanden, verslag door Yanni Ratajczyk.

Citizens! uit Londen was meegekomen om de zaal op te warmen. Het groepje liet eerder al een plaat producen door Alex Kapranos, de zanger van de hoofdact van de avond. Het geluid van de Britten lag wel wat in de lijn van hun gastheren gisterenavond, al wisten ze vooral een eigen stempel te drukken door het stemgeluid van zanger Tom Burke. We kregen een klein, maar opwindend setje met een stem die ergens tussen de registers van Asaf Avidan en Gregory Frateur van Dez Mona zweefde.

Franz Ferdinand had ook voor nieuwe visuals gezorgd. Op de achtergrond zagen we een draaiende klok met geometrische figuren als wijzers en allerlei vakjes waar af en toe letters door flitsten. Dit extraatje was niet zo heel speciaal als verwacht, maar zorgde toch voor een zekere spanning bij het opkomen van de groep. Het viertal betrad uiteindelijk het podium op de tonen van ‘Bullet’, één van de betere nummers van de laatste plaat.

Het begin van de set verliep zoals je van de Schotten kon verwachten: snedig, stomend en knallend. ‘The Dark of the Matinée’ zorgde meteen voor het gebruikelijke zangfestijn. Dit was verdiend, want het nummer blijkt nog niets van kracht verloren te zijn en staat er nog steeds als een huis. Ook broertje ‘Tell Her Tonight’ dat nog altijd aan Talking Heads doet denken vervulde zijn glansrol, gevolgd door ‘Evil Eye’ dat bewees dat de fans ook naar het laatste album hadden geluisterd.

Er vielen echter twee zaken op die maakten dat het concert van gisteren niet het topniveau haalde dat we deze zomer zo konden smaken. Aan de eerste factor kon de groep zelf niet veel doen: Vorst bewees gisteren zijn kwaliteiten als storende galmbak bij luide concerten. Qua geluid had het dus beter gekund; een jammere zaak. Ook moet gezegd worden dat niet alle songs van ‘Right Thoughts, Right Words, Right Action’ even interessant zijn en dat het opviel dat het publiek een beetje indommelde tijdens ‘Fresh Strawberries’ en ‘Stand on the Horizon’.

Hiermee willen we niet gezegd hebben dat het gisteren zwaar tegenviel. Het blijft indrukwekkend wanneer de groep de ene na de andere meezinger inzet tot groot jolijt van de aanwezige massa. Het hoogtepunt was weinig verrassend ‘Take Me Out’. Wat is dat toch een sterke song, wat een anthem dat iedereen na de tempowisseling op automatische piloot uitzinnig maakt. Na het volgende trio ‘This Fire’, ‘Love Illumination’ en het geweldige ‘Ulysses’ wisten we het zeker: Franz Ferdinand had weer iedere levende ziel in Vorst uit z’n dak doen gaan.

De missie was dus geslaagd, al was de bisronde met nog vier nummers een beetje overbodig en leek het publiek al wat verzadigd. Het was een feest met toeters, bellen en veel gitaren, al misten de ontploffingen soms de juiste timing.

Franz Ferdinand staat op 12.06 nog in Paradiso , Amsterdam (info en tickets) en tijdens 06.07 hebben ze een plaatsje op het podium van Werchter veroverd (info en tickets).

De Sportpaleisgroep programmeert binnenkort onder andere Bastille (11.03, Lotto Arena), Arsenal (19.04, Lotto Arena) en Arcade Fire (10.06, Sportpaleis). Een volledige kalender, info & tickets vind je hier.