Verslag en foto’s Les Nuits Botanique 12 mei 2015, met o.a. Great Mountain Fire en PAON

door Thomas Konings

Op de dinsdag van Les Nuits Botanique stonden een heleboel groepen van eigen bodem geprogrammeerd. België boven! Of toch niet?

Op 12 mei 2015 ging het feestje dat Les Nuits Botanique heet in alle hevigheid verder. Bert Savels ging op pad met zijn fototoestel en capteerde Great Mountain Fire, MAMMÚT, Paon en Dad Rocks!, Jens De Meester haalde daarnaast The Leisure Society, Tout Va Bien, Joe Bel, Alpha Whale en Jonathan Jeremiah voor zijn lens, terwijl Thomas Konings onderstaand verslag schreef. 

Alpha Whale mocht in de Rotonde zowel de avond als het verjaardagsfestijn van 62 TV Records op gang trappen. Dat deden ze met garagerock die zijn roots overduidelijk aan de Amerikaanse West Coast vond. Op zich kan zo’n muziek weinig verkeerd doen, maar laat dat nu net het probleem zijn. Op Les Nuits speelden de jongens veel te braaf en miste de set het onstuimige van bekendere genregenoten. Bovendien bleek de band ook niet over het meest memorabele materiaal te beschikken, waardoor het songmateriaal op zich niet veel scheen goed te maken.

Vervolgens vleiden we ons neer in een van die comfortabele rode zetels in het Grand Salon voor een set van de Brusselse smaakmakers PAON. De band bracht indierock met de typische goed-gevoel-factor die wel meer groepen uit onze hoofdstad aan de dag leggen. Hun liedjes klonken dan wel introverter dan die van pakweg BRNS of Great Mountain Fire, maar omvatten eveneens een soort kleurrijke vrolijkheid. Daardoor brachten ze zonder twijfel de charmantste show van de avond. Hoewel het gezelschap inventief bleek in de marge van hun muziek – dankzij ‘Half uur natuur’-visuals, gezellige podiumlichtjes en een koor dat voor aanvullende zang zorgde – miste echter originaliteit in de muziek.

Al bleek die klacht eerder relatief toen Tout Va Bien daarna het podium van de Chapiteau betrad. De laureaat van De Nieuwe Lichting profileerde zich als de nieuwe posterboy van de Belgische scene en had ook wel de stem (helaas met eerder irritante The Maccabees-achtige vibratie) om zich in die rol te schikken. Daar stopte het goede nieuws gisteren helaas wel. De hele tijd had je het gevoel dat ideeën van echt inventieve bands als Wild Beasts uitgemolken werden en aangevuld werden met krampachtige knuffelrocktrucjes die op hun beurt dan weer nog eens slecht uit de verf kwamen. Wanneer de pathos dan echt eens duidelijk van de bühne spatte, speelde de gitarist zijn solo wel zo overdadig dat die het optreden ernstig nemen moeilijk maakte.

En ook afsluiter Great Mountain Fire speelde al te vaak leentjebuur bij andere groepen zonder die invloed op een juiste manier te gebruiken. Meest opvallend was de psychrock van vooral Tame Impala die het geluid infiltreerde. Net nu Kevin Parker en co overgeschakeld zijn op een nieuwe geluid – omdat het nodig was, eerlijk gezegd – mixen de Brusselaars ironisch genoeg die alomtegenwoordige spaceklanken door hun sound.

Naast het feit dat niemand nog op een zoveelste band zit te wachten die het geluid van de Australiërs kopieert, gaat het Great Mountain Fire ook gewoon niet zo goed af. Vooreerst botste het in de Orangerie met de speelse elementen die de band nog uit haar debuut heeft willen behouden en nu weggemoffeld zitten onder alle psychedelica. Daarnaast paste ook de zang niet echt in het plaatje; die deed bij momenten denken aan Oasis en miste, ondanks verwoede pogingen zelfs tijdens de bindteksten, toch het nodige zweverige.

Waar het vijftal vroeger misschien niet over het allerbeste songmateriaal beschikte, maakte het veel goed met amusante sfeer die ook het beste van Two Door Cinema Club tekent. Het olijke, zomerse mathrockdistillaat werd nu volledig naar de achtergrond verbannen en vervangen door vermoeide en logge stadionrockanthems die zichzelf repetitief vooruit sleurden. Bij oudere nummers als ‘If a kid’ kregen we even een opflakkering te horen, maar ook die songs bleken uiteindelijk te vervallen in overdreven grootse en onnodig psychedelische brokken muziek.

Les Nuits Botanique programmeren de komende dagen nog Tobias Jesso Jr. (13.05), Lapalux (15.05) en TOPS (16.05). De volledige concertagenda vind je op de website van de Botanique.