Verslag Forest Swords + patten in de AB op 06.04 – Hannibal en z’n olifanten

door Thomas Konings

Hoe kan je beter een zondagavond spenderen dan in het gezelschap van Forest Swords? We zouden het niet weten en trokken gisteren dus met veel plezier naar de AB voor z’n tweede optreden van de dag in de Brusselse zaal.

Met patten had de Brit in ieder geval wel een buitengewoon voorprogramma meegenomen. De Londenaar kwam er met een AV-set – we zullen je ’t Googlewerk besparen; dat is een afkorting voor audiovisueel –  zijn nieuwe, door Warp uitgebrachte album ‘Estoile Naiant’ voorstellen. We kregen elektronische muziek voor de kiezen die erop mikte niet je benen, maar wel je hersencellen hevig in beweging te krijgen. Daar slaagde de producer aardig in met z’n geestverruimende visuals die verwarden en intrigeerden, alsook met vindingrijke, tamelijk uitdagende songs. Je moest het de man in ieder geval nageven dat hij liedjes zo vol van ideeën en samples op een al bij al vrij uitgebalanceerde manier wist te brengen. Tot slot konden we pattens show van gisteren beter smaken dan z’n ook al best goede performance in het STUK, tijdens Artefact. Het optreden was nu geconcentreerder, soberder en toegankelijker.

Forest Swords - Engravings

Vervolgens was het de beurt aan Forest Swords om de uitverkochte Club te vullen met z’n duistere klanken. Of een troep goudversierde olifanten uit te sturen, zo je wil. De Liverpoolse artiest zijn muziek doet ons namelijk denken aan Hannibal die met slurfbeesten de Alpen oversteekt en traag, maar efficiënt z’n vijand onder de voet loopt. Dat komt door de rijke, grootse pracht en praal van z’n loom groovende muziek, en door de hoge mate van geheimzinnigheid en duisternis in ’s mans indrukwekkende sound.

De vraag is natuurlijk welke livemeerwaarde zo’n optreden heeft. We moeten eerlijk zeggen dat die extra rijkdom wel gezocht moet worden in de details. Vooreerst kan je zeggen dat er thuis hoogstwaarschijnlijk geen man of vrouw aanwezig is om de muziek te voorzien van prachtige, op de muziek afgestemde visuals. Daarnaast is de kans klein dat je een soundsystem in de living hebt staan dat het hele kot aan het daveren krijgt. Verder voegt de artiest live enkele nieuwe samples toe aan z’n songs en zorgt dat toch voor een nieuwe dynamiek. Bovendien klinken Forest Swords’ nummers in het echt wel dansbaarder en kregen we de indruk dat verschillende songs in lengte gerekt werden en zich daardoor trager en beter konden ontplooien. Tot slot trakteerde de Brit het publiek gisteren nog op een nieuwe song; een bijna dansvloerkraker die echt een nuttige aanvulling op de rest van de set bleek.

Hoewel Forest Swords met andere woorden niet veel speciaals deden, overtuigde het alter ego van Matthew Barnes toch op subtiele wijze met zijn filmische, indrukwekkende liedjes. De Club van de AB voelde voor ondergetekende eventjes aan als de Alpen, terwijl de producer dan weer een waardige Hannibal bleek.

De AB programmeert binnenkort onder meer Sohn (14.04) , Compact Disk Dummies (20.04) en Chet Faker (01.05). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Forest Swords Facebook

patten website