Verslag + foto’s Eurosonic Noorderslag dag 1, woensdag 15 januari 2014

door Bart Vander Sanden

Ken je het verschil tussen een muziekliefhebber en een zwaluw? Die laatste zit in januari lekker in het zuiden, terwijl de eerste naar het koude Groningen trekt. Ook dit jaar kun je ginds op Eurosonic weer de sterren van morgen aan het werk zien. Op dag 1 kregen we onder meer Sam Smith, de BBC Sound of 2014, voor de kiezen.

We kampeerden op deze eerste avond in het Grand Theatre waar het Belgische Float Fall mocht openen en het podium geruisloos besteeg. De zaal was al aardig volgelopen voor het duo dat met ‘Someday’ een internationale internethit op het palmares heeft. We zagen gisteren nog enkele gelijkenissen met het volslagen onbekende groepje dat twee jaar geleden in de Mechelse preselectie van Humo’s Rock Rally stond, en ondertussen is blijven verbeteren. Ze doen ons in vergelijking met toen meer aan The xx denken en minder aan Beach House, en weten met de zuivere zang, knappe instrumentatie , geprogrammeerde bassen en beats, live gespeelde gitaar en toetsen en hier en daar een blaasinstrument aardig wat mensen te bekoren. Met ‘Someday’ als voorlaatste lied en ‘Castles’ als afsluiter mag Float Fall meer dan een voetje naast andere aspirant-toppers zetten.

De lange wachtrij om in hetzelfde gebouw naar de bovenzaal te gaan zorgde ervoor dat we de Zweedse Alice Boman niet aan het werk konden zien en beneden bleven wachten op Sam Smith. De BBC riep deze jongeman uit tot Sound of 2014, waardoor de roem voor het grijpen ligt. De vraag is alleen nog wat zijn doelgroep moet worden. Afgaande op de show van gisteren lijken dit vooral de jongedames te zijn. Met een afgeboend vestje dat de gemiddelde Vlaamse of Nederlandse schlagerzanger met veel trots zou dragen, brengt hij veelal kleffe ballads. In positieve zin valt de soulvolle stem van Smith op, en ook de prestatie van zijn vijfkoppige liveband mag er wezen. MNM, Q-Music en fans van Tom Odell zullen deze jongen ongetwijfeld in hun armen sluiten de komende maanden. Op Eurosonic zochten opvallend veel mensen lang voor het einde van zijn concert andere oorden op.

Naar boven gaan om Benjamin Clementine te zien en te horen bleek weer ijdele hoop, zodat we met een biertje en enkele sympathieke jongelui van de Limburgse rockschool beneden bleven wachten op Hozier, die ook op de longlist van de BBC Sound of 2014 stond. De 23-jarige singer-songwriter trapte af met een folksong, wat niet verwonderlijk is voor een Ier. Hierna kregen we meer beats in het soulvolle gospelachtige ‘Angel of death and the codeine scene’ van de op Bandcamp gratis te downloaden ‘Take me to church’ ep. Met twee achtergrondzangeressen die een plekje vooraan krijgen en nog vier andere bandleden was het podium goed gevuld. Hozier pakte verderop in de set nog uit met een trage cover van ‘Whola lotta love’ die bij ondergetekende erg in de smaak viel maar op gemengde reacties werd onthaald. ‘Take me to church’ daarentegen heeft alles in zich om een van de grote anthems van 2014 te worden.

Na dit fijne concert lukte het ons eindelijk om ook eens naar boven te gaan. Het Grieks/Engelse Electric Litany lokte minder nieuwsgierigen en zag de zaal song per song meer en meer leeglopen. Ook wij hielden het bekeken na vier liedjes. De groep bracht eightiespop op een wolkje die koorddanst tussen postpunk en new wave, wat doet denken aan Motorama, en er niet in slaagde om helemaal te overtuigen. Na een paar nummers sloeg de balans over van niet slecht naar niet goed en verlieten we de zaal.

In de grote zaal van het Grand Theatre krijgen we als laatste act nog Wild Beasts voorgeschoteld. Deze groep brengt binnenkort een derde album uit en stond naar eigen zeggen voor het eerst op Eurosonic, wat ons licht verwondert, al kan het wel kloppen. Het geluid van de band lijkt op de karakteristieke stemmen na opnieuw een hele verandering te ondergaan. De nieuwe songs zijn veeleer op een jaren 80-leest geschoeid en zijn minder arty dan de nummers waarmee we deze Britten een jaar of 5 geleden leerden kennen, hoewel ze hier en daar nog wel eens een gitaar durven bespelen met een strijkstok. Je kan niet om het talent van deze band heen, en tegelijkertijd weten ze je ook nooit helemaal te bekoren. Of de grote doorbraak er ooit zal komen voor Wild Beasts blijft ook na gisteren de vraag.

Vandaag programmeert Eurosonic Noorderslag onder meer Circa Waves, Rhodes, Sumie, Ásgeir en Lower. Meer info op de website van Eurosonic Noorderslag.