Verslag + foto’s Mega Platen & CD beurs in de Jaarbeurs te Utrecht: hoogmis voor de muziekfanaat

door Nick De Baerdemaeker

Hallen 11 en 12 van de Utrechtse Jaarbeurs, daar vond dit weekend hét grootste verzamelevenement voor de muziekfanaat plaats. Vele tientallen stands en vele duizenden lp’s, cd’s, (cd-)singletjes en allerhande hebbedingen maken dit dan ook tot de halfjaarlijkse hoogmis van de “crate diggers”. Ondergetekende heeft als concertfotograaf zelf een onmeetbare passie voor muziek, een passie die ook tastbaar is in zijn lichtjes ontspoorde verzamelhobby. Twee uitpuilende kasten van een niet nader genoemde Zweedse meubelgigant gevuld met vinyl en een cd-collectie van meer dan 2000 stuks zijn daar het bewijs van.

Velen die de beurs bezoeken hebben wel die ene favoriete artiest die de oorzaak is van hun verzamelwoede, het zijn dan ook nog steeds de grote namen die het goed doen; The Beatles, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Metallica en U2 zijn namen die bij bijna elke verkoper terug te vinden zijn op deze 41ste editie. Menig verzamelaar heeft een kaft bij met een (dikwijls) zelf gemaakte catalogus om dubbele aankopen te vermijden, de iets modernere bezoeker gebruikt hiervoor zijn tablet. Ook zijn er velen die een draagbaar platenspelertje bij hebben om er zich van te vergewissen dat de kwaliteit van het vinyl naar hun zin is. Een trend die ook in opmars is, is de mogelijkheid tot betalen met een kredietkaart. Echter is dit zeker en vast niet zo bij de meerderheid, de geldautomaten in de aankomsthal staan er dan ook niet voor niets.

Het grootste probleem waar je hier tegenaan loopt is tijdsgebrek. Er is dan ook té veel om op één dag te zien. De aanbiedingen en koopjes steken heel vaak in bakken op de grond. Tussen de grootste onzin voor de gemiddelde speurder zijn hier toch nog vaak pareltjes te vinden aan bodemprijzen. Hogerop op de tafels vind je alle mogelijke genres, met dit jaar een opvallend groot aanbod aan nieuw vinyl. Met wat geluk biedt de verkoper alles netjes op alfabet aan, soms zelfs per groep. De meerderheid biedt gewoon bakken per genre aan met daarin vele kwartieren aan speurgenot. Het loont ook om meerdere stukken te kopen en dan iets van de prijs af te dingen, sommige verkopers bieden zelfs “2+1 gratis” aan. De echt zeldzame stukken hangen dikwijls nog hoger, soms zelfs als heuse trofeeën veilig achter de verkoper.

Als de dag op zijn einde loopt, komt met zo’n groot aanbod dan ook vaak dezelfde vraag terug: ‘Waar hebben we die lp die we nog wilden kopen ook weer gezien?” Gelukkig heeft elk kraampje zijn eigen unieke nummer wat het zoeken ietwat vergemakkelijkt. Vooraf even de beurs afschuimen vooraleer iets te kopen is dan ook geen slechte redenering. Regelmatig kom je hetzelfde item tegen aan de meest uiteenlopende prijzen. Er rekening mee houden dat je wellicht niet de enige bent die op zoek is naar die ene specifieke lp kan echter nooit kwaad, er zijn steeds kapers op de kust.

Vinyl is nooit écht weggeweest, en dat het aan een heuse wederopstanding bezig is blijkt ook dit jaar weer uit het bezoekersaantal. Dit beeld is ook duidelijk terug te zien in het aanbod, de cd moet ook hier stilaan de nederlaag toegeven. Wie denkt dat vinyl enkel de ouderen of stilaan kalende dertigers aanspreekt moet dan ook dringend eens op een beurs als deze een kijkje komen nemen. Het opvallend grote aantal twintigers in het voor de rest vrij gemengde publiek verraadt dat de muziekindustrie, die de afgelopen jaren toch enkele flinke klappen kreeg, niet helemaal ten dode opgeschreven is.

Omcirkel alvast het weekend van 22 en 23 november in de kalender voor de 42ste editie. Tickets en meer informatie vind je op www.recordplanet.nl.