Verslag + foto’s Vive la Fête en Headphone in TRIX op 05.10: goed gebrachte euforie

door Yanni Ratajczyk

Een van de meest eigenzinnige groepen in België is ongetwijfeld Vive La Fête, dat het toch al even uithoudt. De band rond het koppel Danny Mommens en Els Pynoo bracht dit jaar nog ‘2013’ uit. Hoewel deze plaat niet echt positief onthaald werd en niet al teveel media-aandacht kreeg, besloten wij om een kijkje te gaan nemen bij één van hun optredens in het thuisland.

Verslag Yanni Ratajczyk, foto’s Kris Croonenberghs

Aangekomen in Antwerpen zagen we een TRIX Club die redelijk goed gevuld was,  vooral met jonge twintigers en veertigers. Als voorprogramma had Vive La Fête het Gentse Headphone uitgekozen. Zij hadden een plaatsje gekregen in de bar om daar alvast de aanwezige menigte op te warmen. Headphone doet vanaf de eerste noten denken aan een soort combinatie van Muse en Radiohead, maar doet daar wel een eigen ding  mee. Met hun eigen nummers konden ze aardig wat mensen overtuigen en zelfs een verrassende cover van PJ Harvey’s ‘Down By The Water’ werd best gesmaakt.

Even later weerklonk er een klassieke intro door de zaal die vakkundig verscheurd werd door de staalharde gitaar van Mommens, om erna verder te gaan met het opzwepende ‘Décadanse’. Pynoo stond zoals gewoonlijk zeer opgewonden heen en weer te springen en hoge kreetjes door de microfoon te jagen.

Vive La Fête wordt wel eens verweten niet echt origineel te zijn, door te steunen op repetitieve muziek waarvoor vaak hetzelfde recept gebruikt wordt. Wie echter de groep een beetje kent weet dat het hier vooral om een liveband gaat, die zijn pluimen vooral wenst te verdienen op het podium. Dit was zeker het geval in Antwerpen. De aanwezigen werden zonder problemen aangezet tot wild dansen, nonsensnummers als ‘Tokyo’ of ‘Maquillage’ deden het zeer goed, maar ook recentere songs als ‘La Vision’ vielen voor de meesten in de smaak.

Op sommige momenten leek het of we in één trek teruggeflitst werden naar de jaren 80, dit mede door het eigen repertoire, maar we leken pas echt een tijdmachine genomen te hebben toen iedereen plots als een gek stond te shaken op ‘A Forest’ van The Cure. Ook het in ontelbare versies bestaande ‘Popcorn’ werd vanonder het stof gehaald en in een opzwepend zweterig jasje gestoken.  Met tophit ‘Touche Pas’ was het hek uiteraard helemaal van de dam, we zagen 45-jarigen die onnoemelijk veel lichaamsvocht verloren terwijl ze rondsprongen en de helft van hun pint leegden op de rechterschouder van hun buurman.

Het enige wat we konden doen was meegaan in de euforie, die erg aanstekelijk was en bovendien goed gebracht werd. Na de laatste plaat leek het er misschien op dat de band hun vuur was verloren. Dat dit duidelijk niet zo was bleek letterlijk nadat Danny Mommens zijn gitaar in brand stak met lampolie. Waarschijnlijk was niet voorzien dat dit zou zorgen voor een enorme steekvlam, die paniekerig moest uitgetrapt worden. De enige Belgische groep die hiermee wegkomt zonder imagoschade te lijden moet Vive La Fête zijn. Wat je mag verwachten tijdens zo’n optreden weet je nooit echt helemaal zeker, behalve dat je anderhalf uur pure waanzin tegemoet gaat.

TRIX programmeert binnenkort onder meer Tempogeist + Midnight Swim (17.10), Mac DeMarco (29.10) en Flying Horseman (02.11). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Vive La Fête speelt binnenkort onder meer in Nijdrop, Opwijk op 11.10 (info en tickets), in de Vooruit in Gent op 12.10 (info en tickets) en in Het Paard van Troje te Den Haag op 17.10 (info en tickets). Check de website van Vive La Fête  voor een volledig overzicht van alle concerten.