Verslag Frànçois & The Atlas Mountains, Hoquets, Kiss & Drive in botanique op 12.05

door Bart Somers

Les Nuits Botanique hebben ondertussen alweer drie avonden lang op verschillende podia gezorgd voor entertainment van hoog niveau. Ok, met zo’n zin kunnen we ook wel bij één of ander zeikblaadje solliciteren, maar goed. We maken er een jaarlijkse gewoonte van om tijdens Les Nuits enkele concerten mee te pikken van bands waar we eigenlijk maar drie songs van kennen. Songs die dan wel goed genoeg zijn om ons erg nieuwsgierig te maken. Zo’n liedjes zijn ‘Be Water (Je suis de l’eau)’, ‘Do You Do’ en vooral ‘Les Plus Beaux’ van Frànçois & The Atlas Mountains, stuk voor stuk goede redenen om het uitverkochte concert van de groep bij te wonen.

‘Do You Do’ kregen we, ondanks een lange set met veel bisnummers, niet te horen in de Rotonde. ‘Les Plus Beaux’ (bekijk hier de erg grappige videoclip) zat dan weer helemaal vooraan in de show en zorgde al direct voor voldoende sfeer. In de zaal was Frans de voornaamste voertaal. Niet onlogisch want hoewel de groep vaak in Londen vertoeft en bij het befaamde Domino-label van onder meer Arctic Monkeys en Franz Ferdinand zit, zingen en spelen Frànçois en zijn vijf Mountains meer dan de helft van hun nummers in het Frans. De groep wisselt hoofdzakelijk af tussen dromerige folk, rustige pop en vooral door de percussie Afrikaans aandoende songs. Vooral die iets opwindendere liedjes konden live onze goedkeuring wegdragen, temeer daar de groep er regelmatig een minichoreografie in verwerkte. Humor en plezier staan overduidelijk hoog op het prioriteitenlijstje van Frànçois & The Atlas Mountains.

Door de combinatie van Afrikaans en pop zijn Vampire Weekend en Paul Simon nooit ver weg. Wat ons betreft is het net hierdoor dat je merkt dat je te maken hebt met een heel degelijke band, die toch geen echte topper is, want tegen deze twee grote namen moeten ze het nog afleggen. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de overgrote meerderheid van het publiek het hier niet mee eens was. De groep moest tot drie keer toe terugkomen voor bisnummers, en zelfs dan was de honger van de meeste fans nog niet gestild. Op basis van het speelplezier en het eerlijke enthousiasme verdienen Frànçois & The Atlas Mountains dit ook dubbel en dik. Een van de bisnummers was een enthousiast meegezongen cover van Michael Jacksons ‘Wanna Be Startin’ Somethin’‘. Ook coverde de groep op een bepaald moment ‘Chaud Boulet’ van support act Hoquets, waarbij ze het Waalse trio zelf ook opnieuw op het podium haalden. De Franse zangeres Françoiz Breut mocht enkele songs verder een guest appearance maken en deed dit voortreffelijk.

Nu we het het toch over het voorprogramma hadden: Hoquets had de Rotonde vanaf 20u30 al meer dan voortreffelijk opgewarmd. Deze groep uit Wallonië bestaat uit een stel mafkezen die onmiddellijk het ijs braken met wat humor. Met hun zelfgemaakte instrumenten produceerden ze vooral ritmisch sterke muziek die het bijna onmogelijk maakte om stil te blijven staan. Echte topsongs heeft deze energieke band niet. Wat we hoorden lag tussen arty en party, met bijvoorbeeld een pluchen aap die de microfoon mocht bevolken tijdens een song vol oerwoudgeluiden. Met evenveel gimmick als echte muziek is dit een echte live band die, zo denken we, op de planken nooit zal ontgoochelen.

Voor de optredens in de Rotonde van start gingen, waren we al even binnengeglipt in de Orangerie om het begin mee te pikken van Kiss & Drive, nog zo’n knotsgekke act die hoe langer hoe beter scoort in het Franstalige landsgedeelte. Dit bewust weirde duo is niet vies van een originele invalshoek, of wat dacht je van een typemachine als muziekinstrument? Eentje dat nog goed klonk ook. De groep deed ons mede door het cabareteske, het theatrale en de man-vrouwsamenstelling heel hard denken aan een folky versie van The Dresden Dolls. Net toen we ons die bedenking maakten in de zaal, begonnen ze een nummer op bijna identieke wijze als ‘Coin Operated Boy’, wat ons nog meer sterkte in deze overtuiging. Na het vierde lied, de voortreffelijke Kylie Minogue-cover ‘In Your Eyes’, moesten we het helaas voor bekeken houden om de Rotonde op te zoeken. Dit smaakte echt naar meer.

Les Nuits zetten de komende dagen onder meer Friends (15.05), Baxter Dury (17.05) en Citizens! (19.05) op de affiche. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Frànçois & The Atlas Mountains live zien kan binnenkort onder meer in Amsterdam (Indievloot @ Paradiso, 14.05, info & tickets), Luik (Les Ardentes, 08.07, info & tickets), Dour (Dour Festival, 14.07, info & tickets) en Nijmegen (de-Affaire, 18.07, info & tickets).

Frànçois & The Atlas Mountains website