Verslag Freaky Age in de Vooruit op 26.02: op scherp

door Pieter Malliet

Sinds enkele weken lijkt Freaky Ages promotour voor hun vorige zomer verschenen album ‘(From the Heart of) Glitter Lake’ pas echt op vol toerental te draaien. Met een alsmaar groeiende livereputatie en een behoorlijk aantal radiosingles – waaronder niet in het minst huidige Afrekening-hit ‘Heart Is Gold’ – onder de arm wist het viertal rond frontman Lenny Crabbe het (overwegend) jonge volkje nog eens in groten getale naar de Balzaal van de Gentse Vooruit te lokken. Weinigen zullen zich de bitterkoude verplaatsing beklagen, vermits Freaky Age er overduidelijk erg veel zin in had.

Na een opwindende, licht psychedelische, instrumentale intro zit de vlam meteen in de pijp tijdens het door een ijzersterke ritmetandem aangedreven ‘Excitement in the Morning Light’ dat het ondertussen zowat schopte tot vaste opener. Terwijl drummer Jonas Pauwels zichtbaar spelplezier combineert met technisch meesterschap en een uitmuntend oor voor dynamiek, en gitarist Mathias Declercq zowel solerend als ondersteunend heel sterk uit de hoek komt, verzorgt Wouter Van den Bossche niet alleen de loepzuivere backings, maar voorziet hij tevens het zorgvuldig geconstrueerde muzikale bouwwerk met zijn warm-groovende baslijnen van de essentiële hoeveelheid cement. Hoe wezenlijk zijn bijdrage wel niet is valt des te meer op als zijn bas, slechts enkele luttele seconden, voor even wegvalt. Dat ook Crabbe zelf op scherp staat mag van meet af aan duidelijk wezen: zoals altijd goed bij stem, wil hij, zijn akkoorden gedreven rammend aanslaand, het optreden naar een hogere dimensie stuwen, en tracht hij het publiek wild gesticulerend nog meer bij het livegebeuren te betrekken. In al zijn enthousiasme bezorgt hij zichzelf zelfs een bloedende lip.

Een dik uur lang overdondert Freaky Age naar goede gewoonte de hele zaal met een even energieke als spannende set, die weliswaar rond een beproefd recept werd opgebouwd. Ze brengen een uitgebalanceerde mix van nieuwe nummers en (relatieve) klassiekers waarbij vooral die van debuutplaat ‘Every Morning Breaks Out’ op erg veel bijval kunnen rekenen. Tussen al dat kolkende rock’n‘roll-geweld door worden strategisch twee rustpunten ingelast. Eerder vroeg in de show haalt Crabbe zijn akoestische gitaar van stal voor een fully backed ingetogen versie van ‘Masks’, terwijl een goed halfuur later ‘Heart Is Gold’ alleen door bas en gitaar wordt ondersteund. Als tijdens de bisronde, ingezet met ‘Friendly Fire’ en ‘Big Joke’, de eerste tonen van The Who’s ‘Pinball Wizard’ worden aangevat, weet je dat het optreden er zo meteen definitief opzit. Dit laatste is trouwens niet langer de enige cover die werd gespeeld. Eerder op de avond bracht het kwartet ook al een overuigend gefreakyagede versie van The Dandy Warhols’ ‘Bohemian Like You’.

Freaky Age is een band die ons live nog nooit teleurstelde, en ook in Gent hebben ze dat nu geweten. Deze vier rasmuzikanten koppelen een uitstekend muzikaal vakmanschap aan een wel erg sterke zeggingskracht, en weten dat ook live quasi perfect over te brengen. Tot een volgende keer zouden we zo zeggen.

Facebook Freaky Age

Vooruit programmeert binnenkort onder meer The Rhythm Junks (03.03), Tape Cuts Tape (05.03) en Steak Number Eight (12.03). Info & tickets