Verslag Godspeed You! Black Emperor in het Koninklijk Circus op 15 januari - uniek

door Filip Van Der Elst

Het nieuwe jaar is amper twee weken oud, of we hebben al een eerste hoogtepunt beet. Wat Godspeed You! Black Emperor in het Koninklijk Circus liet zien was misschien niet het beste, maar toch zeker het uniekste wat we in jaren hebben mogen aanschouwen. Het Canadese gezelschap wist het publiek voor een kleine twee en halfuur het zwijgen op te leggen. We werden getrakteerd op zuivere post-rock zoals die nergens anders gemaakt wordt, vergezeld van de meest indrukwekkende visuals die een mens zich kan voorstellen.

Het moest een unieke avond worden, en daar was het tijdsaspect niet vreemd aan: sinds 2003 verkeerde Godspeed You! Black Emperor in een “indefinite hiatus” en het was een groot vraagteken of de intussen dik aangegroeide schare fans deze post-rockiconen ooit nog aan het werk zou kunnen zien. De band had altijd al een mythische uitstraling (mede dankzij hun link met het al even mythische Constellation Records, en hun invloed op alles wat er de laatste tien jaar in de post-rockscene gebeurd is), en die is er in die zeven jaren inactiviteit niet minder op geworden. De groepsleden zelf zaten ook niet stil: bands als A Silver Mt. Zion en Le Fly Pan Am zijn beiden het geesteskind van Godspeed-mensen.

Een bericht op hun website verbrak eind 2010 de stilte: “after a decade’s retreat, god’s pee has decided to roll again. we are, as always, stoked, stubborn and petrified”. Een nieuwe tour doorheen Europa en de VS was het gevolg. Naast het Koninklijk Circus wordt in België ook ietwat verrassend de kleine 4AD, waar A Silver Mt. Zion tot vier keer toe langskwam, met een bezoekje vereerd, als afsluiter van de tournee zelfs. Wij waren erbij in Brussel, een optreden dat net zoals de anderen moeiteloos uitverkocht raakte. De epische status van de band blijkt niet alleen uit de muziek, ook uit de fans: om 19u stonden reeds enkele tientallen fans uit heel Europa (vooral Duitsland, waar het Montrealse collectief niet passeert in deze comebacktour) te drummen voor de ingang.

Met zo’n hoge verwachtingen zou zo’n optreden weleens kunnen tegenvallen. Dat was alleszins ook onze vrees toen Godspeed er rond de klok van negen aan begon. Met ‘Hope Drone’ kregen we de langste intro uit de geschiedenis voorgeschoteld: een monotone soundscape van een kwartier, waarin werkelijk niets gebeurde, afgezien van de projectie van “hope” in jachtige letters op het bioscoopscherm achter de band (dat later wel meer de aandacht zou opeisen). Wij hadden vooral hoop op beterschap, en die kwam er dan toch toen de eerste zachte gitaarlijnen van ‘Gathering Storm’ ingezet werden. Vanaf dan was het puur genieten blazen: nooit was het opbouwen naar een climax zo spannend als bij deze groep. Ze gaan van mysterieuze noise tot adembenemende gitaarexplosies, en worden daarbij perfect ondersteund door de cello van Norsola Johnson en de viool van Sophie Trudeau. En de visuals, een kenmerk waarvan Godspeed al langer dan vandaag een handelsmerk van gemaakt heeft, waren van een ongeziene pracht. Wij hadden alleszins nooit geweten dat een kwartier lang staren naar het Canadese landschap vanuit een voorbijrijdende trein zo inspirerend kon werken.

Niet dat alles perfect was. Onze onvrede over de ‘Hope Drone’ hebben we al kenbaar gemaakt. Daarnaast kwam het nochtans vrij geniale ‘Moya’ niet over zoals gewenst. Toch kon dat lang niet opwegen tegen de lang uitgesponnen meesterwerken die Godspeed You! Black Emperor voor een muisstil Koninklijk Circus bracht. De nummers van hun meesterwerk ‘F♯ A♯ ∞’ (uitgesproken als ‘F-sharp, A-sharp, Infinity’) waren goed vertegenwoordigd in de set en behoorden bovendien tot de absolute uitschieters van de avond. Het heerlijk explosieve ‘The Sad Mafioso’ (uit ‘East Hastings’), u misschien bekend uit de soundtrack van Danny Boyle’s ’28 Days Later’, is daar het beste bewijs van. Dat was meteen ook de afsluiter (op het ijle “String Loop Manufactured During Downpour… “ als outro na) van een avond die duidelijk maakte hoe tijdloos deze groep is. Al acht jaar niets meer uitgebracht, maar toch nog steeds relevant en misschien wel het beste wat de post-rockwereld te bieden heeft. De vraag is wat er na deze tour met Godspeed You! Black Emperor zal gebeuren. Wij hopen alvast dat het niet bij deze ene comebackronde blijft.

SETLIST
Hope Drone
Gathering Storm
Moya
Albanian
Chart #3
World Police and Friendly Fire
Dead Metheny (uit Providence)
Rockets Fall on Rocket Falls
The Sad Mafioso… (uit East Hastings)
String Loop Manufactured During Downpour… (uit Providence)