Verslag Howler, Hong Kong Dong en Hooded Fang in De Zwerver op 25.05 – grote beloften

door Louis Janart

Het gezellige en aangename marktplein van Leffinge was het decor voor een aangename programmatie op vrijdag 25 mei. De sfeer was dan ook bijzonder ontspannen voor het concert van 3 groepen die onlangs hun debuutplaat uitbrachten en daarmee nationaal en internationaal lovende kritieken mochten ontvangen.

Howler
Howler
Howler
Howler
Howler
Hooded Fang
Hooded Fang

Foto’s Howler en Hooded Fang gemaakt door Robin Dua in TRIX te Antwerpen op 24 mei.

Het viertal uit Toronto dat onder de naam Hooded Fang het podium beklom oogde wat vermoeid en liet door de warmte die ze die dag aan zee ook aan den lijve ondervonden hadden een wat slome indruk. Toch wisten ze de geringe opkomst nu en dan te verblijden met hun frisse sixties garagerock. Af en toe kon je de vlagen Vampire Weekend in hun sound goed herkennen, maar jammer genoeg sloeg de vonk niet volledig over. Laat deze groep rond gitarist/zanger Daniel Lee nog maar wat mee op tournee gaan met de mannen van Howler, dan kunnen we nog mooie dingen van hen verwachten.

Met de familienaam Zeebroek door het leven gaan opent misschien links en rechts wel een deur, maar toch hebben Boris en Sarah Yu Zeebroek volledig zelf aan hun weg getimmerd en hebben ze zopas met Hong Kong Dong hun debuutplaat ‘Sweet Sensations’ uitgebracht. Zichzelf in een hokje laten duwen, daar doen broer en zus niet aan mee en dat is dan ook hun volste recht. Wanneer we toch even proberen een stempel op hun muziek te plaatsen komen we al snel tot een wilde combinatie van electronica, funk en opwindende popmuziek met hier en daar flarden oosterse klanken.

In De Zwerver brachten ze een erg gesmaakt optreden waarbij vooral ook de begeleiding van Geoffrey Burton (ex-Arno) op gitaar heel sterk was. Het soms wel kinderlijke enthousiasme waarmee de groep hun nummers brengt is geen act. Nee, alles brengen ze met een grote geloofwaardigheid, wat ervoor zorgt dat je je op geen enkel moment gaat vervelen. En dreigt dat tijdens het middenstuk van het optreden toch even het geval te zijn, dan lossen ze dat snel op door tijdens het concert even de funk van Prince in hun set te verwerken en één van de nummers naadloos te laten overgaan in ‘Controversy’. Dit was voor ondergetekende een eerste live kennismaking met deze band die hopelijk de kans krijgt om op de zomerfestivals hun publiek op een zonovergoten weide te overtuigen en mee te nemen in hun aanstekelijke muziek en enthousiasme.

Toen was het de beurt aan de mannen (alhoewel dit een een wat overdreven term is voor de snotneuzen die toen het podium opkwamen) van Howler. Frontman Jordan Gatesmith is sinds vorig jaar de nieuwe grote hoop van Rough Trade Records en wist samen met zijn kompanen al onmiddellijk een contract voor het opnemen van 4 platen te ondertekenen. Met hun debuut ‘America Give Up’ hebben ze alvast de afspraak niet gemist en brachten ze één van de felste albums van dit jaar uit. Lees er ter voorbereiding of als kennismaking zeker nog eens onze review op na.

Howler bezit nog niet het materiaal om meer dan een uur op te treden, en ook al zocht de geluidsman in het begin nog even naar de juiste balans, toch wisten de 4 kerels (wat is er gebeurd met nummer vijf, bassist France Camp?) tijdens de korte set te overtuigen. Opwinding, dat is het eerste woord dat uit onze mond kwam nadien, en dat is enkel en alleen te danken aan sterke songs als ‘Back Of Your Neck’ die in staat zijn om de temperatuur gevoelig de hoogte in te jagen.

Jammer misschien van de beperkte opkomst in De Zwerver, maar zorg er alvast voor dat je je afspraak niet mist deze zomer wanneer Howler naar Pukkelpop komt. Vooral op de eerste rijen zou het er wel eens leuk aan toe kunnen gaan. Meer van dat graag.

De Zwerver programmeert binnenkort onder meer Other Lives (04.06), Mikal Cronin (09.06) en het fantastische festival Leffingeleuren (14-16.09). Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

Howler website

Hong Kong Dong MySpace

Hooded Fang website