Verslag James Vincent McMorrow in Tivoli op 14 januari – stem waar je u tegen zegt

door Jort

Sinds zijn optreden op Eurosonic vorig jaar heeft de Ierse singer-songwriter James Vincent McMorrow heel wat zieltjes gewonnen in Nederland en België. Sindsdien deed hij hier meer dan tien optredens, iets dat met slechts één album op zak een hele prestatie is. Wat deze bebaarde Ier zo bijzonder maakt ondervinden we vanavond in de uitverkochte grote zaal van Tivoli. Voor de gelegenheid is de ruimte gevuld met stoeltjes, opdat het kletserige publiek zich koest zal houden. Een onnodige luxe, zo blijkt, want James Vincent McMorrow heeft de zaal met zijn ingetogen folk binnen luttele minuten muisstil.

Het wordt snel duidelijk waarom McMorrow zo’n graaggeziene gast is in de lage landen. Naast talent voor het schrijven van toegankelijke en pakkende liedjes, blijkt de bebaarde singer-songwriter over een stem waar je u tegen zegt te beschikken. Van het begin tot het einde van de avond zingt hij loepzuiver en ook de samenzang met de andere bandleden is erg mooi. Jammer is dat het repertoire van McMorrow lang niet altijd even spannend blijkt te zijn. Nummers als ‘Sparrow And The Wolf’ en ‘Breaking Hearts’ worden door James Vincent McMorrow en zijn vijfkoppige begeleidingsband keurig uitgevoerd, maar zijn behoorlijk braaf. Gelukkig weet McMorrow met andere nummers wel te overtuigen. De solo-uitvoeringen van ‘We Are Ghosts’ en Steve Winwood-cover ‘Higher Love’, bijvoorbeeld, zijn adembenemend. Meer dan eens is de zaal zo stil dat je een speld kunt horen vallen.

Zelf lijkt James Vincent McMorrow het ook prima naar zijn zin te hebben. In het begin maakt hij weinig contact met de zaal, maar als de Ier halverwege het optreden aan het kletsen raakt, is het hek van de dam. Hij vertelt met de nodige humor over zijn eerdere avonturen in Nederland en over het feit dat zijn grootste hit in het VK helaas een cover is. Des te opvallender is het dat hij tijdens de enthousiast ontvangen toegift wederom een cover speelt. Het betreft een schitterende uitvoering van Chris Isaaks ‘Wicked Games’.

Na de encore verlaat de band definitief het podium. En als je na een optreden van dik anderhalf uur het publiek smachtend naar meer achterlaat, doe je iets goed. Wij gokken er daarom op dat we James Vincent McMorrow snel weer terugzien.

Tivoli zet de komende dagen en weken onder meer The Pains Of Being Pure At Heart (18.01), We Were Promised Jetpacks (01.02) en Clap Your Hands Say Yeah (10.02) op het podium. Klik hier voor tickets, de volledige kalender en verdere info.

James Vincent McMorrow speelt in januari nog in Zwolle (Hedon, 15.01, info & tickets) en Rotterdam (Rotown, 16.01, info & tickets)

James Vincent McMorrow website