Verslag Jessie Ware in Club 69 op 19.09 - verleid

door Thomas Konings

Jessie Ware is hot in België. Haar single ‘Wildest Moments’ scheert hoge toppen in de Ultratop en ze is dezer dagen niet van televisie en radio weg te slaan. Het verloop van haar carrière is intussen bekend: het begon met backing vocals verzorgen voor Jack Peñate, waarmee ze ooit in Club 69 stond. Later deed ze vocale bijdrages voor SBTRKT, om dan vervolgens de blogosphere te veroveren met haar sterke singles.

Ware maakt soul met een heerlijk fijne electronicatoets. Haar songs gaan van ballads tot nummers waar je een dansje op kan placeren. In stijl. Want stuk voor stuk ademen al haar liedjes klasse en stijl uit. Op Pukkelpop veroverde de Britse vele harten in het publiek met haar charmante verschijning en imposante stem. We waren dan ook benieuwd wat ze kon voor harten die al veroverd waren.

Het was warm in Club 69, het was zweterig. Perfecte omstandigheden in het intieme zaaltje voor de zwoele stem en verschijning van onze diva. Vergezeld van een driekoppige band begon ze het optreden, net als haar album, met ‘Devotion’. Ware zag er weer sexy uit als haar muziek met haar haren los en een zwarte doorkijkblouse. We zouden bijna zeggen dat het optreden al geslaagd was voor het nog moest beginnen.

Al snel werd duidelijk dat Jessie Ware haar nummers live graag iets snediger brengt dan op plaat, met behulp van een gitarist in een prominente rol bijvoorbeeld. La Ware liet ons in Kiewit al kennismaken met haar stem om ‘U’ tegen te zeggen. In Club 69 konden we haar klok van een stem nog meer horen, dat in tegenstelling tot het album waarop ze er niet te veel mee pronkt.

Na ‘Devotion’ wisten we meteen al: het zit hier wel snor. De power, de nummers, de stem en de innemende verschijning, Ware heeft het allemaal. Daarna was het de beurt aan nieuwe single ‘Night Light’, de gitaar kwam vooraan in de mix en dat konden we alleen maar toejuichen. Na het lied maakt de zangeres mopjes over de family affair die de clip is, en zo blijft ze gedurende het hele optreden vrolijk babbelen tegen het publiek. Ware lijkt oprecht blij dat ze staat waar ze staat en geeft een ontspannen indruk.

Dansnummertje ’110%’, house soul zoals dat tegenwoordig genoemd wordt, kan 100% overtuigen, in tegenstelling tot ‘Still Love Me’ dat de sensualiteit van op de plaat miste door een extra gitaarlijntje. ‘Sweet Talk’ wordt aangekondigd als een van haar favoriete nummers. ‘Hoera’, denken we, ‘van ons ook’. De song wordt vol passie gebracht en aan die lach van haar kunnen we niet weerstaan. Daarna was het tijd voor een akoestische versie van ‘What You Won’t Do For Love’. Een erg geslaagde uitgeklede versie kregen we te horen, het soort chille nummer dat Selah Sue probeert te schrijven.

Na een powervol ‘No To Love’ moesten de twee grote hits nog volgen. ‘Wildest Moments’ maakt ons zoveel luisterbeurten later nog steeds, euh, wild. Vol overgave gebracht (of was de gebalde vuist een teken van blijdschap omdat ze het hele publiek al in haar zak had zitten?) werd het zoals verwacht en gehoopt het kippenvelmoment van de avond. Duimen omhoog ook voor de stemuithaal van hier tot in Tokio, het was genieten geblazen.

Afsluiter ‘Running’ maakte de zegetocht compleet. Jessie Ware verdient alle succes.

Jessie Ware website

Album verdeeld door Universal Music